Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

10 Sene Önce Adını Bile Bilmediğimiz Ama Bugün Hayatlarımızın Vazgeçilmezi Olan 15 Teknoloji

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

10 Sene Önce Adını Bile Bilmediğimiz Ama Bugün Hayatlarımızın Vazgeçilmezi Olan 15 Teknoloji

10 Sene Önce Adını Bile Bilmediğimiz Ama Bugün Hayatlarımızın Vazgeçilmezi Olan 15 Teknoloji

2011 yılını düşünün. Ne yapıyordunuz? Nerede yaşıyordunuz? 2011 size çok yakın bir tarih gibi mi geliyor yoksa onlarca sene öncesi gibi mi hissettiriyor? Kime sorduğunuza göre değişmek üzere 10 sene öncesi çok uzak bir tarih gibi de gelebilir daha birkaç gün öncesiymiş gibi de gelebilir. Bundan 10 sene önce Instagram henüz 1 yaşındaydı. Bugün günlük hayatlarımızın vazgeçilmez birer parçası haline gelmiş pek çok ürün/uygulama/teknoloji henüz ortalıkta yoktu bile.

Modern hayatı değiştiren ve dönüştüren gelişmelerin çoğu (sosyal medya ağları, yemek teslimat hizmetleri vs.) son 10 senede ortaya çıktı. Son 10 senede yaşanan gelişmelere şöyle bir göz atınca, insanlık olarak önceliklerimizin ne yönde değiştiğini görmek mümkün. Mesela telefonlarımız için geliştirilen uygulamaların vakitten ne kadar tasarruf etmemizi sağladığını düşünün. Bundan 10 sene önce sadece “aa aklıma bir fikir geldi” tarzı cümlelerin cevabı olan ama bugün günlük hayatlarımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen ürünlere/hizmetlere/teknolojilere hep birlikte bakalım.

10 Sene Önce Adını Bile Bilmediğimiz Ama Bugün Hayatlarımızın Vazgeçilmezi Olan 15 Teknoloji:

Amazon alternatifi şirketler Influencer’lar Sıtma aşısı Slack Yüksek kaliteli telefon kameraları Drone’lar Yapay et Artırılmış gerçeklik Yeniden kullanılabilir roketler Powerball batarya teknolojisi Hoverboard Akıllı saatler Fidget spinner’lar Amazon Echo Kablosuz kulaklıklar

Amazon alternatifi şirketler

amazon

Amazon e-ticaret endüstrisinin en kilit isimlerinden biri ancak son 10 yılda bu yarışa Çin’den Alibaba, ABD’den Jet olmak üzere farklı farklı isimler de katıldı. Ülkemizde de bu yarış her geçen gün bünyesine yepyeni şirketler katarak büyüyor. Düşünsenize, başlangıçta internet alışverişi deyince akla Hepsiburada, Gittigidiyor gibi isimler gelirken artık mutfak alışverişinden evdeki en küçük ihtiyaçlarımıza kadar neredeyse her şeyi satın alabileceğimiz çok çeşitli e-ticaret hizmetleri türedi.

İki gönderide bir karşımıza çıkan influencer’lar

influence

Bırakın 10 sene önceyi belki 5 sene önce bile hayatımızda olmayan bir kavramla karşı karşıyayız. Artık özellikle Instagram’da adım başı karşımıza çıkan ve bizi ‘n’ edip satın alma alışkanlıklarımızı yönlendiren influencer’lar çağında yaşıyoruz. Net bir tanım vermek gerekirse influencer, hedef kitlenin belirli ürünler satın almasını sağlayan kişilere verilen sıfat diyebiliriz.

Sıtma aşısı

aşı

Sıtma, tropik ülkelerin çoğunda ciddi bir kamu sağlığı sorunu ne yazık ki. 2015 yılından beri piyasada çocuklarda sıtmayı azaltma konusunda etkili olduğu kanıtlanan bir aşı var. Bu da 10 sene önce hayatımızda olmayan şeylerden biri.

Webtekno’nun da favorisi: Slack

slack

Webtekno ekibi olarak bizim de aktif şekilde kullandığımız Slack, ABD’li yazılım şirketi Slack Technologies tarafından geliştirilen bir işletme iletişimi yazılımı. Yazılımın kurucusu Stewart Butterfield sohbet-iş uygulaması Slack’i geliştirmeye 2012’de başladı. Başlangıçta büyük ölçüde çok oyunculu oyun olarak tasarlanan uygulama beklentileri karşılamayınca bugünkü haline doğru evrildi.

Yüksek kaliteli telefon kameraları

kamera

2011 yılından bir akıllı telefonla çekilmiş bir fotoğrafa bakınca telefon kameralarının ne kadar yol kat ettiğini açıkça görüyoruz. Mesela en yeni iPhone modellerinde canlı fotoğraf ya da önceden sadece pahalı profesyonel kameralarda bulunan gece modu gibi çok farklı özellikler mevcut. Bu gelişmiş özellikler 10 sene önce hayatımızda olmayan teknolojilerden.

Drone’lar

drone

10 sene önce hayatımızda olmayan demeyelim de bu kadar yaygın olmayan şeylerden biri drone’lar. 10 sene önce daha ziyade askeri bir ekipman olarak kullanılan drone’lar günümüzde artık marketlerde bile görebildiğimiz ve keyif için bile kullanılabilen bir teknoloji. Artık çocukların bile kullanabildiği ya da insanların hobi olarak fotoğraf çekmek için kullandığı drone’lar var.

Yapay et

yapay et

Bundan 10 sene önce söz konusu yapay et olduğunda vejetaryen ve veganların seçeneği oldukça sınırlıydı. Ancak 2016’da çıkan Impossible Burger, tadı gerçek etten ayırt edilemeyen bitki temelli burger seçeneği sunma konusunda çeşitlilik sağladı. Ülkemizde henüz olmasa da umarız yakın zamanda Türkiye’deki marketlerde de göreceğimiz yapay et, 10 sene önce bu kadar yaygın olmayan teknolojilerden biriydi. Yeri gelmişken söylemeden geçmeyelim; günümüzün en tartışmalı konularından biri olan yapay et konusuyla ilgili çarpıcı içeriğimizi okumadıysanız onu da tavsiye ederiz.

Artırılmış gerçeklik

artırılmış gerçeklik

Google’ın 2014 yılında çıkardığı Google Glass adlı artırılmış gerçeklik cihazı sayesinde artırılmış gerçeklik teknolojisi daha erişilebilir bir boyut kazandı. Bu tür cihazlar sayesinde kullanıcı başka bir ülkenin sokaklarında gezinmek ya da lunaparkta çılgın hız trenlerine binmek gibi tecrübe yaşayabiliyor. Tabii ki sanal olarak.

Yeniden kullanılabilir roketler

roket

Bundan 10 sene önce roket fırlatmanın çok pahalı olmasının sebeplerinden biri, roketin sadece bir kez kullanılabiliyor olması yüzündendi. Ancak 2015’te ilk kez yeniden kullanılabilir bir roket geliştirildi. Böylece uzaya roket göndermek çok daha uygun maliyetli hale geldi.

Tesla’nın batarya teknolojisi Powerball

powerball

10 sene önce hayatımızda olmayan teknolojilerden bir diğeri Tesla’nın 2015 yılında geliştirdiği batarya teknolojisi Powerball. Yakın gelecekte güneş panelleri yerine geçebilecek güçteki bu teknoloji, elektrik kesintisi yaşandığında bir eve iki gün boyunca elektrik sağlayabilir kapasitede.

Hoverboard

hoverboard

10 sene önce hayatımızda olmayan Hoverboard, elektrikli kaykay olarak da biliniyor. İlk kez 2014’te Çin’deki Chic Intelligent Technologies adlı şirket tarafından tasarlanan hoverboard, kendi kendini dengeleyebilen bir tür scooter. Önümüzdeki yıllarda hoverboard’un özellikle şehir içi ulaşım konusunda kendine sağlam bir yer edineceği düşünülüyor.

Akıllı saatler

akıllı saat

Görünen o ki akıllı telefonların varlığı saatlerin kökünü kazımadı. 2015 yılında Apple’ın Apple Watch’u çıkarmasıyla birlikte akıllı saat furyası başladı diyebiliriz. Bir akıllı telefonun yapabildiği pek çok şeyi yapabilen akıllı saatler de bundan 10 sene önce hayatımızda olmayan teknolojilerden biri.

Fidger spinner’lar

fidget

Dikkati toplamaya yardımcı olmak ve sıkıntıyı azaltmak için tasarlanan fidget spinner’lar 2017’de ilk kez çıktığında çılgın bir hevesle karşılandı. Şu anda ilk çıktığı zamanlardaki kadar popüler olmasa da hâlâ tarihe karışmış değil.

Amazon Echo

amazon echo

Amazon, Amazon Echo adlı sanal asistanlı ev hoparlörünü 2014 yılında tanıttı. Başlangıçta Amazon Echo’nun olayı sesli komut vererek çalan müziği kontrol etmenizi sağlamaktı. Ancak 2019’da çeşitli gelişmelerle Amazon Echo’nun yetenekleri çeşitlendi. Alışveriş listesi oluşturmaktan tutun da takvime birtakım notlar eklemeye kadar birçok alanda kullanılabiliyor. 

Kablosuz kulaklıklar

kablosuz kulaklık

Kablosuz kulaklıklar günümüzde çok yaygınlaştı. Aslında çıkışı daha eskiye dayanan bu teknoloji 3 sene önce iPhone’un kablosuz kulaklığı AirPods’u çıkarmasıyla hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdi.

Kaynak: SCMP, Business Insider, Stacker

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.