Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Adını Her Yerde Duyduğumuz Twitch Kategorisi ‘IRL’ Ne Demek?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Adını Her Yerde Duyduğumuz Twitch Kategorisi 'IRL' Ne Demek?

Adını Her Yerde Duyduğumuz Twitch Kategorisi 'IRL' Ne Demek?

2011 yılında kullanıcıların hizmetine sunulan Twitch canlı yayın platformu, ağırlıklı olarak oyunseverlere hitap ediyordu. 2017 yılında Amazon tarafından satın alındıktan sonra platformun içerik kapasitesi de genişletilerek her türden izleyiciye hitap eden kategoriler oluşmaya başladı. Bu kategorilerden biri de IRL. Peki; IRL ne demek, ne anlama geliyor, bir IRL yayını açtığımız zaman ne ile karşılaşıyoruz.

Aslında ‘IRL ne demek?’ doğru bir soru değil, doğru soru ‘Neyin kısaltması?’ olmalı. Çünkü IRL bir kısaltma. Daha henüz tuşlu telefonlar kullanırken başladığımız sözcük ve cümle kısaltma alışkanlığı giderek yaygınlaştı ve Z kuşağı ile birlikte koca bir cümle bile kısaltılır oldu. IRL ne demek sorusuna gelin daha yakından bakalım ve internet dünyası ile birlikte kullanmaya başladığımız diğer kısaltmaları görelim.

irl ne demek

IRL ne demek?

IRL; “in real life” yani “gerçek hayatta” cümlesinin kısaltması olarak İngilizce konuşan insanlar arasında yaygın bir şekilde kullanılıyor. Kısaltmanın kullanılma amacı internet dünyası ile gerçek dünyayı bir şekilde ayırabilmek. Genel olarak internette yaygın ve popüler olan bir şey, bir durum ya da bir kişi ile gerçek hayatta karşılaşma sonucu yapılan gözlemi anlatırken sıkça kullanılıyor.

‘Bir ünlü ile karşılaştım gerçek hayatta o kadar yakışıklı değil’, ‘İnternette çok güzel sohbet ediyoruz ama gerçek hayatta çok konuşkan değil’ ve daha nice bunlara benzer örnek düşünebilirsiniz. İngilizce kullanım olduğu için herhangi bir cümle yazıp sonuna IRL kısaltmasını eklediğiniz zaman o cümledeki yargının gerçek hayat için geçerli olduğunu anlatabilirsiniz.

Bazı uzmanlara göre bu ve buna benzer kısaltmalar, kullanılan dile zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda, özellikle gençlerin, yaşanan olayları iki farklı dünya olarak yorumlaması ile birlikte internette yaşananları daha tehlikeli hale getiriyor. İnternetin kendine has kuralları olduğunu hatırlatmakta beraber, internette yaşananların gerçek hayatın bir parçası olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Twitch IRL kategorisinde neler var?

irl ne demek

Twitch her ne kadar farklı kategoriler sunsa da genel olarak hala oyuncuların oynadıkları oyunu yayınlayarak bunları yorumladıkları bir platform olma şöhretini sürdürüyor. Bu nedenle oyun dışı herhangi bir başlık altında yayın yapsanız bile bu yayın, IRL kategorisi altında değerlendirilebilir. Twitch IRL kategorisi bazı alt başlıklar ile bu kategoriyi daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Sadece sohbet Yeme – içme Talkshow ve podcast Sanat Müzik Bilim ve teknoloji Seyahat ve doğa Spor Zanaat ve el işçiliği Politika Özel etkinlikler Fitness ve sağlık Güzellik

Twitch IRL kategorisinde gördüğümüz bu alt başlıklar sayesinde yayıncılar, belirli alanlarda yayınlar hazırlamak yerine yalnızca günlerinin belli bir bölümünde yayınladıkları vlog benzeri yayınlar da sunabiliyorlar. Yani internet dünyasında olmayan konuların işlendiği yayınları Twitch IRL kategorisinde görebilirsiniz.

Twitch IRL kategorisinde spor yapılan bir yayın, politika tartışılan bir yayın, yemek tarifleri veren bir yayın, günün teknolojik gelişmelerini anlatan bir yayın, müzik yapılan bir yayın ve bir doğa yürüyüşünü izleyeceğiniz yayın ile karşılaşabilirsiniz. Elbette yayıncıların daha çok kamerayı açarak sadece sohbet ettiğini de görebilirsiniz.

İnternet ile birlikte hayatımıza giren diğer kısaltmalar:

irl ne demek

IRL ne demek diye soruyorsanız yüksek ihtimalle diğer kısaltmalar konusunda da detaylı bir bilgiye sahip değilsinizdir. Yaygın kullanılan kısaltmalar genel olarak İngilizce. İnternetin dilinin İngilizce olduğunu düşünürsek bu anlaşılır bir durum olacaktır. Kullanmasanız bile gördüğünüzde anlamanız için bazı kısaltmaları bilmenizde yarar var.

BRB — Be right back / Hemen döneceğim FWIW — For what it’s worth / Ne olursa olsun IMHO — In my humble opinion / Benim düşünceme göre IKR — I know, right? / Biliyorum, değil mi? JSYK — Just so you know / Sen bil diye söylüyorum NSFW — Not safe for work / Bu iş için güvenli değil NSFL — Not safe for life / Bu hayat için güvenli değil NBD — No big deal / Önemli değil OMW — On my way / Yoldayım DM — Direct message / Direkt mesaj TFW — That feeling when / Böyle hissettiğin zaman FTW — For the win / Kazanmak için FOMO — Fear of missing out / Kaybetme korkusu TTYL — Talk to you later / Sonra konuşuruz ILY — I love you / Seni seviyorum JK ya da J/K — Just kidding / Şaka yapıyorum LMAO — Laughing my ass off / Ağzımla gülmüyorum LOL — Laughing out loud – Sesli gülüyorum OIC — Oh, I see / Evet, anlıyorum OMG — Oh my God / Aman Tanrım RT — Retweet / Retweet SMH — Shaking my head / Onaylıyorum RBTL — Read between the lines / Satır aralarını oku ROTFLMAO — Rolling on the floor laughing my ass off / Öyle böyle değil çok gülüyorum

Bazı kısaltmaların Türkçe karşılıkları tam olarak orijinal anlamını vermiyor olabilir. Ancak bunlar şu an için internet dünyasında, İngilizce konuşan kullanıcılar arasında en yaygın kullanılan kısaltmalardır. Kullanıcıların ‘seni seviyorum’ demek yerine, bu cümle için bile bir kısaltma kullanılıyor olmaları dikkat çekici. 

Popüler Twitch kategorilerinden biri olan IRL ne demek, neyin kısaltması gibi merak edilen soruları yanıtladık ve internet dünyasında sıkça karşılaştığımız diğer kısaltmalardan bahsettik. Sizin de bunlar kadar sık kullandığınız kısaltmalar varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.