Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Amatör Bir Gökbilimcinin Keşfettiği Nova 2 Ayda 50 Kat Daha Parlak Hale Geldi

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Amatör Bir Gökbilimcinin Keşfettiği Nova 2 Ayda 50 Kat Daha Parlak Hale Geldi

Amatör Bir Gökbilimcinin Keşfettiği Nova 2 Ayda 50 Kat Daha Parlak Hale Geldi

Uzayın sonsuzluğundan, konuyla ilgili her haberimizde bahsediyoruz. Bu sonsuzluğun beraberinde getirdiği gizemler de birçoğumuzun aklında yer ediyor. Kara delikler, atmosferi zehirli gazlardan oluşan gezegenler, sayısız yıldızlar, yağmur yerine elmas yağan gezegenler ve daha niceleri keşfedilmek üzere bizleri bekliyor ve biz de çağımızın en ileri teknolojilerini kullanarak onlar hakkında bilgiler edinmeye çalışıyoruz.

Uzayın sonsuzluğunun içindeki bir diğer merak unsurumuz da uzaktan bakıldığı sürece görüntü şöleni sunan fakat etki alanına yaklaşıldıkça felaketlere sebep olacak olan novalar.

Nova nedir?

Japon gökbilimcinin keşfettiği nova

Yaşamının son evresindeki soğuk yıldızlara beyaz cüce denir. Bu yıldızların enerjilerinin bitmesiyle ortaya çıkan nükleer patlama, aniden parlamalarına sebep olur. Bu da yeni bir yıldızın aniden ortaya çıkışını görmemizi sağlar. Aslında ortaya çıkan şey yeni bir yıldız değil, solduktan sonra bir anda patlamasıyla birlikte ışıyan yıldızlardır. Gökbilimcilerin verdiği bilgilere göre Samanyolu galaksisinde oldukça az sayıda görülse de, yılda yaklaşık olarak 40 nova keşfediliyor.

Bu novalar birkaç saat içinde en parlak durumlarına ulaşır, sonrasındaysa kademeli olarak sönerler. Normal şartlarda birkaç haftalığına ışığını görebildiğimiz novalar, nadir olarak 1 aydan fazla ışımaya devam ederler. Bu da haberimizin konusu olan novayı oldukça ilginç kılıyor.

Japon gökbilimcinin keşfettiği nova

Japon gökbilimcinin keşfettiği nova

Japonya’da amatör bir gökbilimci olan Yuji Nakamura, 18 Mart tarihinde bir yıldızın patlama anına tanıklık etmişti. Yaptığı keşfi derhal Ulusal Astronomi Gözlemevine götüren Yuri Nakamura’nın keşfettiği patlamanın bir nova olduğu gözlemevi tarafından onaylandı.

Novanın keşfinin üzerinden 2 ay geçtiğindeyse gökbilimciler, novayı 2 ay önceki haline kıyasla 50 kat daha parlak halde buldular. Öyle ki 9 Mayıs tarihinde tekrar gözden geçirilmiş olan nova, çıplak gözle görülebilecek derecede parlaktı.

Aktarılan bilgilere göre gökbilimciler, yılda ortalama 20 yeni yıldız keşfediyor. Fakat bunların çoğu birkaç günlüğüne gittikçe parlayıp sonrasında sönüyor. Bu sebeple erken evrelerinde keşfedilmiş olan bu nova büyük önem taşıyor. 

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.