Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Assassin’s Creed Serisinde Atalarımızın Anılarını Yaşamamıza Yarayan Animus Gerçek Olabilir mi?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Assassin’s Creed Serisinde Atalarımızın Anılarını Yaşamamıza Yarayan Animus Gerçek Olabilir mi?

Assassin’s Creed Serisinde Atalarımızın Anılarını Yaşamamıza Yarayan Animus Gerçek Olabilir mi?

Ubisoft tarafından yayınlanan Assassin’s Creed oyun serisi, tarihsel öğelerle süslenmiş başarılı bir aksiyon oyunudur. Oyun serisinde karşımıza fantastik olduğu kadar ‘Neden olmasın?’ dedirten teknolojiler de çıkıyor. Bunlardan biri, belki de en ilgili çekici olanı Animus’tur. Animus, DNA’mızda taşınan geçmiş atalarımızın hatıralarının simüle edilerek kişinin bu dünyayı görmesine imkan sağlayan bir teknolojidir.

Yani Animus teknolojisi, DNA’larımızda görsel veriler taşıdığımızı iddia etmekle kalmıyor aynı zamanda bunları kullanarak bir simülasyon oluşturacağımızı ve atalarımızın yaşadığı şeyleri görebileceğimiz söylüyor. Peki, böyle bir durumun gerçek olma ihtimali nedir? Bir gün Animus benzeri bir teknoloji ile böyle büyük bir mirasa kavuşmamız mümkün olur mu? Konu hakkında yapılmış kesin bilimsel çalışmalar olmasa da bazı teoriler var.

Animus nedir?

Assassin’s Creed, animus

Animus, Assassin’s Creed oyun serisinde karşımıza çıkan fantastik bir teknolojidir. Buna göre herkes DNA’sında geçmiş atalarının hatıralarını taşır. Doğru bir teknoloji yardımı ile bu hatıralar birebir gerçekliğe uygun olarak simüle edilebilir ve DNA sahibi kişi, VR benzeri bir deneyim ile bu hatıraları yaşayabilir.

Animus, zamanda yolculuk yapmak demek değildir. Animus yalnızca DNA’da bulunduğunu iddia ettiği görsel veriler üzerinden bir simülasyon hazırlıyor. Yani kişi, geçmişi yalnızca izleyebiliyor. Geçmişi değiştirmek, orada bulunan insanları öldürmek ya da farklı bir şekilde geçmişe müdahale etmek söz konusu değil.

DNA’mızda görsel veriler taşıyor muyuz?

dna

DNA’mız, bizi biz yapan en önemli yapılardan biridir. Atalarımızın yıllar içinde yaşadığı değişimi gösterebilir, bizim neden bugün bu şekilde göründüğümüzü anlatabilir ve hatta atalarımızın zamanında hangi bölgelerde yaşamış insanlar olduğunu bize aktarabilir.

DNA bize bunları direkt olarak anlatmaz, ancak DNA üzerinden elde edilen veriler, bilim insanları tarafından incelendiği ve tarihsel gerçekliklerle karşılaştırılığı zaman böyle bir bilgiye erişebilir. Yani vücudumuzun hiçbir noktası projeksiyona yansıtıp da izleyebileceğimiz görsel veriler taşımaz.

Hatıralarımızı nerede saklıyoruz?

zihin

Yaşadığımız anılarımızı zihnimizde, bir organdan bahsedersek beynimizde, belirli bir noktadan bahsedersek de beynin ön korteksinde taşıyoruz. Ancak bunlar bir video dosyası gibi verilerden oluşmuş görsel bir alanı ifade etmiyor. Milyarlarca nöronun çalışması sonucu zihin dediğimiz bir yapı oluşuyor.

Buradaki yazımızda insan zihninin nasıl çalıştığından bahsetmiştik. Zihin yapımız, oradaki verilerimizi alıp da bir yere kolayca aktaracağımız şekilde çalışmıyor. Açık konuşalım, bu konu hala tam olarak çözülmüş değil. Ancak ortada son derece karmaşık bir sistem olduğunu ve bu sistemdeki verilerin öyle kolay kolay aktarım yapılamayacağını söyleyebiliriz.

Animus benzeri bir sistem var mı?

nöron

Aslında Berkeley Üniversitesi’nde konu hakkında yapılmış bazı araştırmalar var. Animus ile benzer olmasa da felçli hastalarla iletişime geçmek için onların beynindeki görsel korteks ve nöron akışı inceleniyor. Zihindeki görüntüleri yeniden yapılandırmak için bir algoritma üzerinde çalışıyor.

DNA, herhangi bir görsel veri taşımadığı için yaşayan bir kişinin zihnindeki görsel yapıyı çözerek bunu yeniden yapılandırma çalışmaları var. Ancak bu durumu zihindeki görüntüyü görmek değil de çok ama çok detaylı yazılmış bir senaryoyu görsele uyarlamak olarak düşünebiliriz. Maalesef şu an için böyle bir şey zor görünüyor.

Animus gerçek mi?

Assassin’s Creed, animus

Şu ana kadar anlattıklarımıza ve bilim insanlarının bu konuda yaptığı çalışmalara baktığımız zaman DNA yapısında direkt olarak görsel veriler olmadığı ve hatta görsel dünyaya uyarlanacak veriler bile olmadığını görüyoruz. Yani Animus gerçek değil.

Animus, yalnızca bilimle anlaşılacak bir teknoloji değil. Assassin’s Creed oyun serisinin fantastik öğelerle dolu olduğunu unutmayın. Basit bir DNA çalışması değil de atalarımızın ruhları gibi mistik öğeleri hesaba katarsak böyle bir şey olabilir ama o kadar mistik şey varken neden DNA ile uğraşılsın. Yani nereden tutsak elimizde kalıyor.

Animus bir gün gerçek olabilir mi?

Assassin’s Creed, animus

21. yüzyılda teknolojinin nasıl ilerlediğine baktığımız zaman asla, asla diyemeyiz. Evet, bir gün Animus benzeri bir teknoloji gerçek olabilir. Sonuçta geçtiğimiz aylarda yapılan Neuralink çalışması ile bir maymunun beyninine yerleştirilen sistem üzerinden kablosuz bir şekilde oyun oynadığını bile gördü bu gözler.

DNA yapımızda taşıdığımız hatıralarla olmasa bile DNA yapımızın atalarımız hakkında sunduğu bilgiler üzerinden bir simülasyon oluşturulabilir. Elbette, oluşturulan bu simülasyon genel olarak tahminler üzerine hazırlanan bir ortam sunacaktır ancak yine de tahminlerle oluşturulmuş bir simülasyon bile atalarımızın yaşadığına benzer bir görsel dünya sunabilir. 

Aslında bir şekilde yıllardır bunu yapıyoruz. Yazılan kitaplar, çekilen filmler, geliştirilen oyunlar her zaman gerçek hayattan esinlenerek oluşturuluyor. Yalnızca gerçek hayat görece sıkıcı olduğu için içine biraz kurgu ekleniyor. İşin içine biraz teknoloji katarak oluşturulan bu senaryoları sanal gerçeklik ortamında simüle ettiğimiz zaman alın size atalarımızın hatıraları. 

Animus gerçek olsa neler öğrenirdik?

Assassin’s Creed, animus

Burada biraz hayal dünyamızı çalıştıralım. Animus teknolojisi gerçek olsa ve bir şekilde atalarımızın yaşadıklarını yani geçmişi direkt olarak görsek neler olurdu? Mesela tarih boyunca milyarlarca insanın birbirini öldürmesine neden olan din, ırk, milliyet gibi kavramların kökenini görür ve şaşırarak aslında hepimizin bir zamanlar yan yana mamut avlıyor olduğunu izleyebilirdik.

Bugün hayran hayran baktığımız tarihi eserlerin yapılış sürecini izler, tarihsel tartışmalarda aslında kimin haksız olduğunu öğrenir, atalarımızın unutulmuş bilgilerini yeniden gün yüzüne çıkarır ve bir şekilde tarihten ders çıkararak bugünümüzü çok daha insancıl bir şekilde yaratabilirdik.

Elbette, her şey çok daha kötü de olabilirdi. Atasının kral olduğunu öğrenen biri hak iddia edebilir, kan davaları durduk yere hortlayabilir, bazı ülkeler topraklarının çalındığını görerek savaş ilan edebilirdi. Yani geçmişi tüm gerçekliğiyle bilmek her zaman çok da iyi olmayabilir. 

Assassin’s Creed oyun serisinde gördüğümüz Animus gerçek olabilir mi sorusu üzerinden bir gün geçmişi ya da zihnimizdeki görüntüleri görmemizin mümkün olup olamayacağını anlattık. Şu an için zor görünse bile yakın bir gelecekte bu tür teknolojilerin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacağı tartışılmaz bir gerçek. 

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.