Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Aydınlı İki Lise Öğrencisinin Su Tüketimini Anlık Takip Eden Projesi Ödül Aldı

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Aydınlı İki Lise Öğrencisinin Su Tüketimini Anlık Takip Eden Projesi Ödül Aldı

Aydınlı İki Lise Öğrencisinin Su Tüketimini Anlık Takip Eden Projesi Ödül Aldı

Nüfusun, buna bağlı olarak da tüketimin artmasıyla birlikte Dünya üzerindeki ‘içilebilir su’ miktarı her geçen gün biraz daha azalıyor. Bir çevre felaketi olarak da değerlendirebileceğimiz bu durum, su tasarrufunu daha da önemli hale getiriyor. Aydın’da yaşamlarını sürdüren iki lise öğrencisi, bu konuda önemli bir proje geliştirdi ve artık bu projelerini dünyaya tanıtmaya hazırlanıyorlar.

Aydın Fen Lisesi’nden Ali Semih Ural ve Kaan Uz, geçtiğimiz yıl kuraklık üzerine bir belgesel izledikten sonra su kıtlığı sorununa pratik bir çözüm bulabilmek adına beyin fırtınasına başladılar. İşe sosyal medya üzerinden bir anket yaparak başlayan ikili, su tasarrufunun önündeki en büyük engelin insanların ne kadar su tükettiklerinin farkında olmaması olduğunu keşfettiler ve çalışmalarını bu yönde ilerlettiler.

lise öğrencileri

Ural ve Uz’un geliştirmiş oldukları sistem, akıllı telefonların mobil veri sayacı ile benzer bir uygulamaya sahip. Su tesisatının belirli bölümlerine akıllı sayaç takan ve bu sayaçlarla uyumlu bir mobil uygulama geliştiren ikili, insanların su tüketimini anlık olarak takip edebilmesini, su basıncını ayarlayabilmesini, litre bazlı kullanım ve ücret bilgisini görebilmesini sağlıyor. Üstelik belirlenen tüketim sınırı aşıldığında uygulama kullanıcılara bildirim de gönderiyor.

Ali Semih Ural ve Kaan Uz, geliştirdikleri sistemi okullarındaki laboratuvarda test ettiler ve sonuçlar, dört kişilik bir ailenin söz konusu yöntem ile ayda yüzde 12,5 tasarruf sağlayabileceğini ortaya koydu. Sistem, TÜBİTAK 52. Liselerarası Proje Yarışmasında teşvik ödülü kazandı ve DSİ Genel Müdürlüğünün düzenlediği Türkiye Gençler Su Ödülü Proje Yarışmasında birinci oldu. İkili, söz konusu proje ile bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenecek Uluslararası Gençler Su Ödülü yarışmasında Türkiye’yi temsil edecekler.

Gençler Su Ödülü Proje Yarışması birincileri

Geliştirdikleri sistemin dünya genelinde uygulanabilirliğe sahip olduğunu ifade eden Kaan Uz, “Umuyoruz ki İsveç’ten de başarılı bir şekilde dönüp bu modeli seri üretimle dünya genelinde kullanıma sokacağız” şeklinde konuşurken; insanların anca somut su sınırlandırmaları ile tasarruf hareketine kavuşacağını söyleyen Ali Semih Ural, şu ifadeleri kullandı:

“Projeyi hazırlama aşaması zorluydu ama başardığımız için mutluyum. En çok çözülemeyen sorunlardan biri hane su kullanımı. Çünkü kullanıcılar kendisini kontrol edemiyor. Bunun içinse kendilerini kontrol etmeyi kolaylaştıracak bir sistem geliştirdik. Hedefimiz kullanıcıların kendilerini kontrol edip hane su tüketiminin azaltılmasıdır.”

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.