Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

B Segmentinin Liderleri Renault Clio ve Hyundai i20 Karşılaştırması: Siz Hangisini Seçerdiniz?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

B Segmentinin Liderleri Renault Clio ve Hyundai i20 Karşılaştırması: Siz Hangisini Seçerdiniz?

B Segmentinin Liderleri Renault Clio ve Hyundai i20 Karşılaştırması: Siz Hangisini Seçerdiniz?

B segmenti dendiği zaman akla ilk gelen otomobil modelleri arasında Renault Clio en başta, Hyundai i20 de onun hemen arkasında yer alır. İkisi de Türkiye yollarında görmeye en alışkın olduğumuz araba modelleri. Hem teknolojik donanımları, hem motorları hem de fiyat listesi birbirine son derece yakın. İkisi de B segmentini teslim ettiği için boyut konusunda da ikiz sayılırlar.

Clio ve i20 arasındaki en belirgin farkın tasarımları olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden de karşılaştırmaya ilk önce tasarımdan başlamak istedik. Deneme sürüşlerine çıkmadan önce, Renault Clio’ya ya da Hyundai i20’ye talipseniz, hep birlikte aracın fiyatlarını, donanımlarını ve motorlarını bir karşılaştırmak istedik.

Tasarımda Renault modern, Hyundai sportif çizgilere sahip 

renault clio

Renault, tasarım olarak tüm modellerinde daha yenilikçi bir görünüme gitmişti ve bu değişiklikten elbette Renault Clio da nasibini aldı. Yeni Renault Clio görünüşüyle son derece dinamik ve modern duruyor. Özellikle Icon donanım paketi satın alırsanız jantların, çamurluklarda yer verilen çizgilerin ve ve aydınlatma grubunun birbiriyle son derece uyumlu olduğunu siz de fark edeceksiniz.

hyundai i20

i20’nin tasarımına baktığımız zamanda ise Hyundai’nin oturaklı klasik çizgisinin i20 gibi kompakt bir modelde de uygulandığını görüyoruz. 2020 model Hyundai i20, Clio’ya göre daha sportif bir görünüme sahip diyebilirim. Kişisel görüş olarak iki araç arasında sadece tasarımsal olarak seçim yapmak zorunda kalsam, tercihim kesinlikle i20’den yana olurdu. 

Bagajda kim kazanıyor? Hyunda i20 ve Renault Clio boyutları 

renault clio

İki aracı boyutlarıyla birlikte karşılaştırdığımız zaman ortada pek fazla bir fark görünmüyor aslında. Sadece iki arabanın bagaj ölçüleri biraz farklı ve biri diğerinden daha da geniş olsa diğeri daha kolay kullanım alanı sunuyor. Dilerseniz ilk önce Clio ile başlayalım.

Renault Clio’nun uzunluğu tam olarak 4 metre 5 santimetre, genişliği de yaklaşık 1,80 metre. Bu da Clio’nun B segmenti bir otomobil için gayet yeterli boyutlara sahip olduğunu gösteriyor. Aracın bagaj hacmi, dizel ve benzinli motor seçeneklerinde değişiklik gösteriyor. Benzinli motor seçeneği alırsanız, karşınıza 391 litrelik bagaj hacmi çıkıyor. Dizel motor seçeneğinde ise AdBlue yakıt deposu olduğu için bagaj hacmi 361 litreye düşüyor. Her iki seçenekte de Renault Clio’da değişken bagaj zemini seçeneği bulunmuyor.

hyundai i20

Hyundai i20’nin uzunluğu 4 metre 4 santimetre, yani Clio’dan sadece 1 cm kısa. Aracın genişliği de 1775 cm. Bagaj hacmine gelecek olursak, tüm seçeneklerde 352 litre bagaj sunulduğunu görüyoruz. Eğer iki aracı da standart donanım paketlerine göre kıyaslıyor olsaydık, burada yarışı Renault Clio kazanırdı. Ancak Hyundai i20’nin Style ve Elite donanım paketlerinden birini seçtiğiniz zaman, değişken bagaj zemini ile karşılaşıyorsunuz. Değişken bagaj zemini sayesinde bagajı ister tek parça, ister iki parça şeklinde kullanabilirsiniz. Bagajı ikiye bölmek istediğiniz takdirde, yükleme alanını zeminden daha yukarı olacak şekilde ayarlayarak bagaja koyduğunuz ağır şeylere daha kolay ulaşım sağlıyorsunuz. 

Gördüğünüz üzere Renault Clio daha fazla kullanım alanı sunarken, Hyundai i20 daha fazla kolaylık sağlıyor. Bagaj konusunda iki farklı kulvarda yarışan bu iki modelden hangisini seçerdiniz? 

Güvenlik önlemleri

hyundai i20

İki arabayı da olabildiğince adil bir şekilde karşılaştırmak için, sadece en düşük donanım paketinde standart olarak sunulan güvenlik önlemlerine bakacağız. Dilerseniz ilk önce Hyundai i20’den başlayalım. 

Hyundai i20 Jump paketinde sunulan güvenlik önlemleri:

ABS + EBD + BAS ESP + VSM + HAC Lastik basınç göstergesi Acil durum fren sinyali Çoklu çarpışma önleme fren sistemi

Renault Clio Joy paketinde sunulan güvenlik önlemleri:

ABS + ESC + AFU + HSA Hız ayar ve sınırlayıcı Lastik basınç kontrol sistemi Çocuk koltuğu sabitleyici (isofix) Otomatik far grubu

Gördüğünüz üzere her iki modelin de en düşük donanım paketinde öyle üstün güvenlik önlemleri sunulmamış. Hava yastıklarını zaten yazmamıza gerek bile yoktu ancak bu yarışta Clio, isofix özelliği ile öne çıkıyor. Isofix, Avrupa’da standart olarak bulunması şart bir özellik. Evrensel Çocuk Koltuğu Sistemi olarak da adlandırılan bu özellik, çocuk oto koltuğu için bağlantı noktaları sunuyor.

Elbette daha üst donanım paketi almaya karar verirseniz her iki modelde de sürücü yorgunluk tespiti gibi birçok özellik bulmak mümkün. Hem Clio hem de i20, artık her arabada sunulan standart güvenlik önlemlerinden fazla bir şey sunmadığı için ayrım yapmayı biraz zorlaştırıyor. 

Teknolojik donanım konusunda da kafa kafayalar

hyundai i20 kokpit
*Fotoğrafta görülen multimedya sistemi, sadece Elite Plus paketinde sunulmaktadır

Clio ve i20 arasında araç içinde bulunan teknolojik donanımlara bakarak seçim yapmak gerçekten çok zor. Çünkü Clio bir adım atsa, i20 de aynı adımı atıyor. Her ikisi de donanım paketleri yükseldikçe üst düzey diyebileceğimiz donanımları sunuyor. 

Hyundai’nin en düşük donanım paketi Jump’ta, Bluetooth destekli, 3,5 inç boyutunda radyo ve MP3 çalar bulunuyor. Bir üst modelleri Style ve Elite’de ise 8 inç dokunmatik bilgi ve eğlence ekranı bulunuyor. 10,25 inçlik dokunmatik navigasyon sistemi ise Elite donanım paketinde opsiyonel olarak satın alınan Plus ile birlikte geliyor. 

renault clio kokpit

Artık birçok otomobilde gördüğümüz Start-Stop özelliği, i20’nin sadece hibrit versiyonunda mevcut. Ses konusuna gelirsek, Jump paketinde 4, diğer paketlerde 6’şar adet hoparlör bulunuyor. i20’den üst düzey ses kalitesi alayım derseniz de Bose Premium Ses Sistemi, Elite Plus donanım paketinde sunuluyor. 

Şimdi sıra Renault Clio’da. Clio’nun en düşük donanım paketi olan Joy’da Bluetooth destekli likit kristal ekranlı müzik sistemi bulunuyor. Bir üst paketleri Touch ve Icon’da ise 7 inç EASY LINK multimedya ekranı bulunuyor. Clio’nun son modellerinde tanıtılan ve ikonik bir hale gelen 9,3 inçlik dikey multimedya ekranı ise navigasyon sistemiyle birlikte paket halinde satılıyor. Tabii böyle bir donanıma sahip olmak isterseniz aracın fiyatına ek olarak en az 9 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerektiğini söyleyelim.

Motorlar: Şimdilik hibrit motor sadece Hyundai’de

renault clio

İki farklı model arasındaki farkı en belirginleştirecek unsur şüphesiz farklı motor seçenekleridir. Bunun için ilk önce 3 farklı benzinli motor seçeneği sunan Renault Clio’ya bakalım. Clio’nun 1.0 litrelik sCE motoru, 65 beygir güç üretiyor. Sadece manuel şanzıman opsiyonuna sahip bu motorun tork değeri 95 Nm ve saatte 0’dan 100 kilometre hıza da 17,1 saniyede çıkıyor. Clio’da bu motoru tercih ederseniz, aracın yakıt tüketimi de 100 kilometrede 5 litre olacaktır.

Clio, ikinci benzinli motor seçeneğinde de yine 1.0 litrelik motorla birlikte geliyor. 90 beygir güce sahip motor, 6 ileri manuel şanzımanla desteklenmiş ve 160 Nm tork devrine sahip. Saatte 0-100 km hızlanması 12,2 saniye olan bu motorun ortalama yakıt tüketimi ise 6,8 litre. 

renault clio

Benzinli motor seçenekleri arasında otomatik şanzımana sahip tek motor olan 1,0 litrelik X-tronic motor, tıpkı bir önceki gibi 90 beygir üretiyor. Saatte 100 kilometre hıza 11,5 saniyede çıkan ve 142 Nm tork devrine sahip olan bu motorun ortalama yakıt tüketimi ise 5,1 litre.

2021 model Renault Clio’da sunulan son motor seçeneği de yine benzinli. 1.0 litrelik TCe ECO motor, 100 beygir güç üretiyor. Bu motorla birlikte araç, 0’dan 100 kilometre hıza benzinlide 12,5, LPG destekli versiyonunda da 11,8 saniyede çıkıyor. Aracın ortalama yakıt tüketimine baktığımız zamanda ise LPG kısmında 6,7 – 6,8 benzinli kısmında ise 5,1-5,2 litre arası bir yakıt tükettiğini görüyoruz. Clio’nun benzinli motorlarında LPG opsiyonu sunması, yakıt konusunda temkinli olmak isteyen kullanıcıları i20’ye göre daha kolay ikna edebilir.

hyundai i20

Hyundai i20’nin motor seçeneklerine baktığımız zaman, modern şartların Clio’ya göre daha fazla yerine getirildiğini görüyoruz. Hyundai, i20 modelleri için 2 benzinli ve 1 hibrit olmak üzere 3 farklı motor seçeneği sunuyor. Artık dizel motor kullanmak istemeyip çağa ayak uydurmak isteyen sürücülerin seçimi, sırf hibrit opsiyonu sayesinde i20’den yana olabilir. 

i20’nin ilk motor seçeneği, hem manuel hem de otomatik şanzımanla birlikte desteklenmiş. 1,4 litrelik bu motor, 100 beygir güç üretiyor ve 134 Nm tork devrine sahip. Saatte 0-100 km hıza manuel şanzımanda 12,2, otomatik şanzımanda da 12,9 saniyede ulaşan benzinli motor, 100 kilometrede ortalama 6,1 litre yakıt tüketiyor.

i20, 1.0 litrelik benzinli motor seçeneğinde yine 100 beygir güç bulunurken, 172 Nm da tork devri üretiyor. 0-100 kilometre hıza 11,4 saniyede çıkan motor, 100 kilometrede ortalama 5,2 litre yakıt tüketiyor. Hyundai aynı motor için 48V hibrit seçeneği de sunuyor. Bu seçenkle birlikte yakıt tüketimi 4,7 litreye düşerken, elektrikli motor 12,2 kW güç üretiyor. 

Fiyat karşılaştırması: Clio bir tık önde başlayıp listeyi daha uygun kapatıyor

Hyundai i20

hyundai i20

Hyundai i20 2021 1.4MPI 6 ileri Düz MT Jump (Benzinli) 168.550 TL Hyundai i20 2021 1.4MPI 6 ileri Düz MT Style (Benzinli) 186.850 TL Hyundai i20 2021 1.4MPI 6 ileri Otomatik AT Jump (Benzinli) 189.850 TL Hyundai i20 2021 1.4MPI 6 ileri Otomatik AT Style (Benzinli) 198.000 TL Hyundai i20 2021 1.4 MPI 6 İleri Otomatik AT Style Design (Benzinli) 199.500 TL Hyundai i20 2021 1.4MPI 6 ileri Otomatik AT Style Plus (Benzinli) 210.100 TL Hyundai i20 2021 1.4MPI 6 ileri Otomatik AT Elite (Benzinli) 217.250 TL Hyundai i20 2021 1.4 MPI 6 İleri Otomatik AT Elite Plus (Benzinli) 281.050 TL  Hyundai i20 2021 1.0 T-GDI 7 İleri DCT Style (Benzinli) 212.100 TL 209.600 TL Hyundai i20 2021 1.0 T-GDI 7 İleri DCT Style Plus (Benzinli) 224.500 TL Hyundai i20 2021 1.0 T-GDI 48V MHEV 7 İleri DCT Style Plus (Benzinli) 229.550 TL

Renault Clio

renault clio

Renault Clio 2021 Joy 1.0 Sce 65 bg 177.900 ₺ Renault Clio 2021 Joy 1.0 TCe ECO 100bg 203.900 ₺ Renault Clio 2021 Joy 1.0 TCe X-Tronic 90 bg 210.000 ₺ Renault Clio 2021 Touch 1.0 TCe 90 bg 202.000 ₺ Renault Clio 2021 Touch 1.0 TCe ECO 100bg 212.000 ₺ Renault Clio 2021 Touch 1.0 TCe X-Tronic 90 bg 220.900 ₺ Renault Clio 2021 Icon 1.0 TCe X-Tronic 90 bg 285.000 ₺ Renault Clio 2020 Joy 1.5 Blue dCi 85 bg 208.100 ₺

Ayağınız gaz pedalında değmeden önce: Hangisini seçerdiniz? 

renault clio hyundai i20

Renault Clio ve Hyundai i20’yi kendi gözlerimizle görmeden tecrübe edebileceğimiz her şeyi elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Elbette her iki araca karşı düşünceleriniz, sürücü koltuğuna oturduğunuz andan itibaren daha kolay şekillenecektir. Sonuçta motorun performansını, şanzımanla uyumunu ve kokpit konforunu deneyimleden karar vermek yanlış olur.

Sadece okumamızın yeterli olacağı bilgilere bakarsak, Hyundai i20 ve Renault Clio hakkında bir ayrım yapmanın son derece zor olduğunu görebiliriz. Bunun sebebi de her iki modelin de üretim bandından neredeyse aynı özelliklerle çıkmış olması. Sadece bu özelliklere bakarak bir seçim yapmak zorunda kalsanız, hangi modeli tercih ederdiniz? Bir de bir sonraki karşılaştırma yazımızda hangi modelleri görmek istediğinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.