Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
CoD: Black Ops Cold War Rekor Denemesi Oyun Hatasına Takıldı
Fransız bilim insanları, yaklaşık 40 sene önce görme yetisini kaydeben bir adamın görüşünü, alglerin üzerinde bulunan protein aracılığıyla düzeltmeyi başardı. Kimliği açıklanmayan adam, Paris’te gördüğü tedavinin ardından nesneleri tutabilecek ve yaya geçitlerini anlayabilecek kadar görme yetisine kavuştuğunu dile getirdi.
Optogenetik adı verilen tedavi, deniz, göl ve derelerde yaşayan bir canlı türü olan alglerin üzerinde bulunan channelrhodopsin adındaki protein sayesinde başarılı oldu. Gözün arka kısmındaki bulunan hücreleri uyaran bu proteinler, yaşlı adamın yıllar sonra az da olsa tekrar görmesini sağladı.
Gen terapisinde retina üzerinde bulunan bir hücre olan rodopsinin iyileştirilmesi için channelrhodopsin proteinleri baz alındı ve bu proteinler, retinanın derin katmanlarına doğru enjekte edildi. Bu proteinler sayesinde göze çarpan bir ışık olduğu zaman hücreler o yöne doğru hareket etmeye başlayarak beynin uyarılması sağlanmış oldu.
Tedavi bittiği zaman hücrelerin sadece kehribar rengindeki ışığa tepki vermesinden dolayı hastanın gözüne önünde bir kamera, arkasında da projektör olan bir gözlük yerleştirildi ve kameraya gelen tüm görüntü, yaşlı adamın anlayacağı şekilde ışıklandırılmış oldu.
Yaşlı adamın bu yeni gözlükle birlikte yeni görme yetisine alışması biraz zaman aldı ancak alıştığı zaman ilk fark ettiği şey yoldaki yaya geçidi çizgileri oldu. Çalışmada görevli doktorlardan Prof. Botond Roska, tedavi hakkında “”Elde ettiğimiz bulgular, görüşü kısmen de olsa geri getirmek için optogenetik tedavinin kullanılmasının mümkün olduğuna dair bir kanıt sağlıyor.” ifadelerinde bulundu.
sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur
Yorum Yaz