Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Bilime Göre Sizi Paradan Daha Mutlu Edecek 3 Şey

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilime Göre Sizi Paradan Daha Mutlu Edecek 3 Şey

Bilime Göre Sizi Paradan Daha Mutlu Edecek 3 Şey

Takas sistemini bırakıp para ile alışveriş yapılan günlerden beri herkesin derdi para oldu. Kiminin para ile derdi daha lüks bir yat almakken kiminin para ile derdi karnını doyurmak. Mâdenisi, kağıdı, dijitali, kriptosu derken paraya odaklı hayatlarımızda mutlu olmayı unuttuk. Romantik düşüncelerin bir numaralı aktörü olan ‘Para mutluluk getirmez.’ sözü gerçekten doğru mu peki?

Bilim insanları tarafından para – mutluluk ilişkisi hakkındaki yapılan araştırmaların sonuçlarına geçmeden önce belirtmeliyiz ki bu yazımızın amacı gariban tesellisi değil. Evine ekmek götürmekte zorlanan babalarımıza ya da işsiz gençlerimize para mutluluk getirmez demeyeceğiz. Yalnızca para kazanma hırsı ile ömrü tüketmek gerçekten mutluluk getiriyor mu bunu göreceğiz ve cüzdanımızı değil, ruhumuzu doldurmanın öneminden bahsedeceğiz.

İlk teoriye göre para mutluluk getirir:

para, mutluluk

CNBC internet sitesinin 22 Ocak 2021 tarihli makalesinde,  Pennsylvania Üniversitesi’ndeki The Wharton School tarafından gerçekleştirilen bir çalışmadan bahsediliyor. 2010 yılında yapılmış olan bu çalışma, insanların yıllık kazancı ile mutluluk seviyeleri arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor ve sonuçlar şiirlere konu olacak cinsten görünmüyor.

Yapılan bu çalışmaya göre insanlar, yıllık 75 bin dolar kazandıkları zaman mutlu oluyorlar. 2010 yılı ABD koşullarını düşündüğümüz zaman bu rakam pek çok çalışan için hayal etmesi pek de zor olmayan bir kazanç. COVID-19 pandemisi sonrası çalışanlar üzerinden yapılan diğer bir araştırma ise bu tablonun değiştiğini gösteriyor.

18 – 65 yaş arasındaki 30 binden fazla çalışandan akıllı telefonlarına bir mobil uygulama yüklemeleri ve uygulamanın ansızın sorduğu mutlulukla alakalı sorulara yanıt vermeleri isteniyor. Matthew Killingsworth tarafından yapılan bu çalışmanın meyvelerini 7 yıl sonunda vermesi bekleniyor ancak ilk sonuçlar gerçekten rahatsız edici.

Yalnızca 10 yıl önce yıllık 75 bin dolar kazanan insanlar kolayca mutlu olurken, günümüzde bu rakam insanları bırakın mutlu etmeyi güvende bile hissettirmiyor. Pandemi gibi olağanüstü bir toplumsal olayı deneyimleyen insanlar artık daha çok para kazanarak kendilerini güvende hissetmek, kısaca bolca birikim yapmak istiyor. Bu istek ise stres dolu, uzun çalışma saatleri demek oluyor.

İkinci teoriye göre para mutluluk getirmez:

mutsuzluk

Sabahın köründe kalk, toplu taşımada saatler harca, iş yerinde patronla uğraş, kazandığın para yetmesin, para kazanmak için daha da uğraş derken stres seviyemiz geçmişte aslanlara yem olma tehlikesi yaşayan ilkel atalarımızın katbekat üstüne çıkmış durumda. Para lazım ama ne için?

Ülkemizdeki asgari ücret yoksulluk hatta açlık sınırının altındayken, orta segment bir akıllı telefon ve internet paketi bile halk için lüks görülürken, özellikle pandemi döneminde maddi sorunlarımız almış başını giderken kimseye para mutluluk getirmez diyemeyiz. Bu iktisadi sorunlar için eminiz Özgür Demirtaş’ın bazı teorileri vardır. Paranın mutluluk getirmediği insanlar, para ile mutlu olmaya çalışan insanlardır.

En yeni akıllı telefon, bir üst model araba, daha büyük ev, yeni sezon kıyafetler, sonu gelmez indirim fırsatları, 3 al 2 öde, yenisini al, daha iyisini al. Ne zamana kadar? İçine düştüğümüz sonu gelmez satın alma furyasına katılmak için daha ne kadar çok para kazanmamız gerekiyor?

Para kazanmak için içine düştüğümüz stres havuzundan çıkmak için yapabileceğimiz bazı şeyler var. İnsanca yaşamak herkesin hakkı ama para ile satın alabileceğimiz şeylere odaklanmak yerine bir kuruş harcamadan çok daha mutlu olabileceğimiz şeyler var. Biz değil, bilim insanları söylüyor.

Bilim insanlarına göre paradan daha mutlu eden şeyler:

İnsani ilişkiler Egzersiz Daha kısa yolculuklar

İnsani ilişkiler:

arkadaşlık

Berkeley Üniversitesi’ndeki Greater Good Science Center, Latin Amerika ülkelerinde yaşayan insanlar üzerinde bir çalışma yaptı. Bu çalışma, ABD gibi refah düzeyi yüksek ülkelere göre fakir olarak kabul edilen Latin Amerika ülkelerindeki insanların mutluluk düzeyini inceledi. Sonuçlara göre para mutluluk getirmiyor.

Örneğin Kosta Rika’da insanlar gerçekten fakir ama insanlar arasındaki ilişkiler son derece samimi. Latin Amerika ülkelerindeki insanların aile ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri, romantik ilişkileri ve iş ilişkileri samimiyete dayanıyor. Kimse kimseyi maddi durumuna göre yargılamıyor ve herkes birbirine insanca davranıyor. Bunun anlamı, samimi ilişkiler bir kişiyi paradan daha mutlu ediyor demektir. 

Egzersiz:

yürüyüş

Yale Üniversitesi tarafından yapılan diğer bir çalışma ise düzenli egzersizin insanları yıllık 25 bin dolar kazanma seviyesinde mutlu ettiğini ortaya koydu. Yani para kazanmak için hiçbir şey yapmadan yalnızca günde yarım saat düzenli yürüyüş yaparak yılda 25 bin dolar kazanıyormuş gibi mutlu hissedebilirsiniz. 

Şöyle düşünelim; para kazanma hırsı yüzünden sahip olduğunuz stres nedeniyle ortaya çıkan hastalıklarla mücadele etmek için hastaneye gidiyor, antidepresan ilaçları alıyorsunuz. Para kazanmak için harcanan zamanın yalnızca küçük bir kısmında düzenli egzersiz yaparak tüm bu stres kaynaklı sorunlardan uzaklaşabilir, çok daha sağlıklı ve mutlu bir insan olabilirsiniz.

Daha kısa yolculuklar:

metrobüs

West of England Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, mutluluk ile günlük katedilen yol uzunluğu arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Buna göre, bir çalışanın ev ile iş yeri arasındaki mesafe arttıkça mutluluk seviyesi düşüyor. Daha iyi bir maaş için daha uzak bir iş yerine çalışmaya giden insanların sayısını düşündüğümüz zaman ortaya çıkan tablo gerçekten korkutucu.

Sayısal değerlerden bahsetmek gerekirse; işe giderken harcanan her 20 dakika, maaştan düşürülen %19’luk bir kesinti düzeyinde mutsuzluk veriyor. İşinize giderken her gün yolda 2 saat harcıyorsanız maaşınızın verdiği mutluluğun tamamı yollarda harcanmış oluyor. Evden çalışanların neden daha mutlu olduğu ortada.

Sonuç olarak para mutluluk getirir mi?

para

Eğer kazandığınız para ile insani ihtiyaçlarınızı rahatça karşılıyorsanız, dışarıda arkadaşlarınızda yemek yemek ya da ara sıra sinemaya gitmek sizin için bir lüks değilse daha fazla para kazanmak sizi mutlu etmeyecektir. Bu noktada emek harcamanız gereken konu daha fazla para kazanmak değil, insani ilişkilerinizi geliştirmek olmalıdır.

İşsizseniz, eve ekmek alamıyorum lafı size abartı gelmiyorsa, bırakın yeni bir akıllı telefon almayı artık eskimiş olanın bile taksitlerini ödemekte zorlanıyorsanız daha fazla para kazanmak sizi mutlu edecektir. Umutsuz olmayın, güzel günler gelecek. 

Bonus:

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.