Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Bir Köpek Yılının Yedi İnsan Yılına Eşit Olduğu İnanışı Bir Kez Daha Çürütüldü

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bir Köpek Yılının Yedi İnsan Yılına Eşit Olduğu İnanışı Bir Kez Daha Çürütüldü

Bir Köpek Yılının Yedi İnsan Yılına Eşit Olduğu İnanışı Bir Kez Daha Çürütüldü

Halk arasında “bir köpek yılı, yedi insan yılına eşittir” şeklinde bir efsane dolaşmaktadır. Bu efsanenin yanlış olduğu daha önce zaten kanıtlanmıştı ancak Frontiers in Veterinary Science dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, köpeklerin yaş ve yetişkinlik hesaplamaları hakkında yeni bir formül ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre köpekler, yalnızca altı aylıkken ergenliğe giriyor, iki yaşına geldiklerinde ise 25 yaşındaki bir insana denk yetişkinliğe ulaşıyorlar. 7 yaşına gelen bir köpeğin ise artık “yaşlı” kategorisinde değerlendirilmesi gerekiyor. 

Köpekler insanlardan daha hızlı olgunlaşıyor

köpek

Nottingham Üniversitesi’nden akademisyen olan Dr. Naomi Harvey, köpeklerin insanlardan yedi kat daha kısa yaşamalarının, yedi kat daha hızlı yaşlandıkları anlamına gelmediğinin altını çizerken, “Köpekler bizden daha hızlı olgunlaşıyor. Bir yaşındaki köpeklerin çoğu tam boylarına ulaşmış olur, bu yüzden kesinlikle yedi yaşındaki bir çocuğa eşdeğer değiller” ifadelerini kullanıyor.

Araştırma da tam olarak bu noktaya parmak basmayı ve bir köpeğin ne zaman yavru, ne zaman yetişkin, ne zaman yaşlı kabul edilmesi gerektiğini belirlemeyi amaçlıyor. Elde edilen bulgular bir yaşındaki bir köpeğin ergenliğini yeni bitirmiş bir genç olduğunu, yalnızca 12 ay sonra ise yetişkin bir insan ile aynı olgunluğa eriştiğini gösteriyor.

Köpekler, 12 yaşından itibaren vücut ağrıları çekmeye başlıyor

yavru köpek

Dr. Harvey’ye göre köpekler, 12 yaş ve üzerinde geriatrik (yaşlılık dönemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileriyle ilgilenen bilim dalı) olarak kabul ediliyor. Zira çalışma, yaşlanmanın çeşitli davranışsal ve bilişsel özelliklerle de ilişkili olduğunu ortaya koydu. Buna örnek olarak köpeklerin beyninin 7 yaşına kadar gelişmeye devam etmesi ve bu noktadan sonra dikkatin azalmaya başlaması gösterilirken; 12 yaşındaki geriatrik köpekler ise vücut ağrıları yaşıyor ve bunama hastalarına benzer şekilde hafıza sorunları yaşayabiliyor.

Yine de Dr. Harvey, bu hesaplamaların tüm köpek cinsleri için geçerli olmadığının altını çiziyor. Zira köpeklerin ömürleri, cinslerine göre değişkenlik gösteriyor ve bazı köpeklerin ömürleri ne yazık ki bir başka cinsin yaşlılık dönemini göremeyecek kadar kısa olabiliyor.

Dr. Harvey, bazı köpek cinslerinin sağlıklarının diğer ırklara göre daha çabuk bozulsa da  beyin ve davranış gelişiminin tüm köpeklerde paralel bir gelişim gösterdiğini ifade ederken açıklamalarını, “Bazı köpeklerin  vücutları henüz gençken sağlık sorunlarından etkilenebilirken, kısa ömürlü ırkların kelimenin tam anlamıyla yaşlandığına dair hiçbir kanıt yok, çünkü davranışsal olarak diğer köpeklerle aynı yörüngeyi izliyor gibi görünüyorlar. Başka bir deyişle, kısa ömürlü köpek ırkları daha hızlı yaşlanmıyor, sadece daha genç ölüyorlar” sözleriyle tamamlıyor.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.