Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Çekyalı Geliştiricilerinin Ülkedeki Yolsuzluğa Verdikleri Kapak Gibi Cevabın Hikayesi

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Çekyalı Geliştiricilerinin Ülkedeki Yolsuzluğa Verdikleri Kapak Gibi Cevabın Hikayesi

Çekyalı Geliştiricilerinin Ülkedeki Yolsuzluğa Verdikleri Kapak Gibi Cevabın Hikayesi

Çekya’da geçtiğimiz yıl yaşanan ders niteliğinde bir olayın hikayesiyle karşınızdayız. Yolsuzluk ve yandaş şirketlerle zaman zaman medyada gördüğümüz ülkede ederinden çok daha fazla fiyatlarla değer biçilen ürünlerin, kamuya açık bir açık artırma olmaksızın yandaş şirketlere verildiği görülüyordu.

Ülkenin farklı kesimlerinden birçok kişi duruma dur demek isterken bunlardan biri de Znamkamarada adlı grup olmuştu. Yapımına tam olarak 16 milyon euro (güncel olarak yaklaşık 166 milyon 382 bin TL) biçilen e-ticaret platformu, yine açık artırma olmaksızın yandaş bir şirkete verilince gönüllü yazılımcılar birleşmiş ve 48 saat içerisinde platformu yapıp hiçbir ücret almadan teslim etmişti. Peki bu nasıl oldu?

16 milyon euro cepte kaldı:

Halkın Tepkisi

Çekya’da 2020’nin haziran ayında Asseco adlı bir şirkete, bir e-ticaret platformu oluşturması üzere ihale verilmişti. Fakat normalde kamuya açık olan bu ihale, açık artırma yapılmadan teslim edilmişti ve değeri tamı tamına 16 milyon euro olarak belirlenmişti. Bunun üzerine doğal olarak ülkenin farklı yerlerinden tepkiler gelmeye başladı.

Platform

Başta da bahsettiğimiz üzere Çekya, bu gibi olaylarla zaman zaman gündeme geldiği için tepkiler çok da büyük bir etki gösterememişti. Fakat bu yolsuzluğa hiçbir şekilde izin vermek istemeyen Znamkamarada adlı grup, bahsi geçen e-ticaret platformunu bedavaya yapmak üzere yemin edip bir hackathon başlatmış, kodlamayı bilen herkesi desteğe çağırmıştı.

Toplamda 194 programcı, 48 saat içerisinde platformu oluşturup bahsi geçen ihalenin yolsuzluktan ibaret olduğunu kanıtlayıp, platformu hükümete bedavaya teslim etmek üzere kolları sıvadı. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, yukarıda da bahsettiğimiz üzere 16 milyon euro biçilen sitenin bedavaya yapılacak olmasıydı.

Platform

En sonunda platform oluşturulmuş ve Asseco’ya verilen 16 milyon euro değerindeki ihale geçersiz sayılmıştı. Hükümet, tek bir kuruş bile ödemeden kelimenin tam anlamıyla gıcır gıcır bir e-ticaret platformuna sahip olmuştu.

Otoyol pullarının çevrimiçi ortamda satın alınabilmesini mümkün kılan bu platforma devlet, tatsız bir yoldan bedavaya erişmiş oldu. Yazılımcıların bu cesur ve fedakâr davranışı sayesinde vatandaşların vergileri de 2 günde yapılabilen bir site için yandaş bir şirkete verilmemiş oldu.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.