Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Dünya’nın Ateşi Çıktı! Türkiye Gibi Şu Sıralar Orman Yangınlarıyla Mücadele Eden Ülkeler Hangileri?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dünya'nın Ateşi Çıktı! Türkiye Gibi Şu Sıralar Orman Yangınlarıyla Mücadele Eden Ülkeler Hangileri?

Dünya'nın Ateşi Çıktı! Türkiye Gibi Şu Sıralar Orman Yangınlarıyla Mücadele Eden Ülkeler Hangileri?

Türkiye’de geçen haftanın sonundan bu yana 35 ilde 129 yangın çıktı. Bunların 122’si kontrol altına alınırken; Manavgat, Marmaris ve Bodrum gibi yerlerde yangın söndürme çalışmaları halen devam ediyor. Yangınlar nedeniyle şu ana kadar sekiz kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Bugüne kadar en fazla can kaybının yaşandığı yangınlar ABD‘nin batısında ve Avustralya’da görüldü. 2020 yılının ilk saatlerinde Avustralya‘daki Cobargo köyüne ulaşan alevler, birkaç saat içerisinde yerleşim yerini tamamen yok etti.

Bugün burası, Avustralya’nın Kara Yaz’ı olarak bilinen dönemin sembolüne dönüşmüş durumda.

avustralya orman yangını

Avustralya’da günlerce devam eden yangınlarda 34 kişi yaşamını yitirirken, yaklaşık 3 milyar hayvanın öldüğü tahmin ediliyor. Yangınlarda 186 bin kilometrekarelik bir alan yok oldu. Her ne kadar özellikle yaz aylarında orman yangınlarının görülmesi doğal kabul edilse de artık bu olaylar dünya genelinde daha sık, yaygın ve yoğun bir hale geliyor.

NASA, küresel ısınma ve insan faaliyetlerinin doğaya verdiği zararın ciddiyetini bir bütün olarak gözler önüne seren “FIRMS” adlı bir platform kurdu.

nasa firms

Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi sistemi olarak faaliyet gösteren bu veri tabanı, uyduları kullanarak dünyanın dört bir yanındaki yangınları takip ediyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki orman yangınlarında 400 bin dönüm alanın yandığı belirtildi.

Açıklamalara göre bölgedeki yangının yalnızca %23’ü kontrol altına alındı. ABD genelinde 91 orman yangını devam ediyor. İspanya’nın Girona kentinde ormanlık alanda çıkan yangın, yaklaşık 110 hektarlık alanı küle çevirdi.

İtalya’nın güneyindeki Sicilya Adası’nın farklı yerlerinde çıkan orman yangınları, pek çok yerde günlük hayatı olumsuz etkiledi.

italya yangın

Sardunya’da yaklaşık 20.000 hektar arazi zarar gördü, asırlık ormanları yok eden yangınlar nedeniyle binlerce hayvan hayatını kaybetti. Yunanistan’ın Mora Yarımadası’ndaki Achaea bölgesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, ülkede 24 saat içinde 50 yangın çıktığı ve muhtemelen daha fazlasının çıkacağı konusunda uyarıda bulundu. İspanya’nın Katalonya bölgesinde ise geçtiğimiz hafta çıkan orman yangınında 24 saatten kısa bir sürede 1200 hektardan fazla alan kül oldu.

Rusya’nın Sibirya bölgesinde haftalardır devam eden orman yangınlarında 126 farklı noktada toplam 1.5 milyon hektarlık alan küle döndü. Alevler şu anda 28 ayrı noktada devam ediyor. NASA haritasına göre Romanya’nın özellikle güney bölgelerinde, Arnavutluk ve Bulgaristan’da yoğun şekilde yangınlar devam ediyor. Finlandiya, sıcaklık nedeniyle yarım yüzyıldaki en kötü orman yangınıyla savaşmaya devam ediyor. 5 gün içinde yaklaşık 300 hektarlık alan tahrip oldu.

Kanada’da kaydedilen aşırı sıcaklar, ülkenin çeşitli yerlerinde orman yangınlarını tetikledi.

kanada sıcaklık rekoru

Lytton kasabası civarındaki yangında kasabanın %90’ı kül oldu. Ülke genelinde kontrol altına alınamayan 228 yangın var. Brezilya’da Amazon ormanlarında 926 kilometrekarelik alan yandı.

Güney Afrika’da geçtiğimiz hafta Dordrect adlı bir kasabanın yakınlarındaki bir orman yangınında yerel kaynaklar en az 5000 hektarlık alanın yandığını, bölgede çok sayıda büyükbaş hayvanın da hayatını kaybettiğini belirtti. Lübnan’da da aşırı sıcaklar nedeniyle başlayan yangınlar ormanlık alanı küle çevirdi. Ülkenin kuzeyindeki Akkar bölgesine bağlı ormanlık alanda çıkan yangının 11 kilometrekarelik bir alana yayıldığı belirtildi.

2021’de dünya genelinde birçok hava olayıyla ilgili üst üste rekorlar kırıldı.

sıcaklık rekorları

2019’da yapılan bir araştırma, o yıl içerisinde Mayıs ve Ağustos ayları arasındaki dönemde kuzey yarım kürede bulunan 29 ülkede yaklaşık 400 sıcaklık rekorunun kırıldığını oraya koydu. İklim uzmanı ve meteoroloji tarihçisi Maximiliano Herrera, 2021’de şimdiye kadar 26 ülkede 260’tan fazla sıcaklık rekoru kaydedildiğini bildirdi.

İklim değişikliğinin sonuçlarına ilişkin araştırmalar yapan World Weather Attribution’a (WWA) göre, Kuzey Amerika’da bu yıl görülen sıcak hava dalgasının meydana gelmesinin insan olmadan neredeyse imkansız olduğunu” savunarak, bunun arkasında iklim değişikliğinin yattığını belirtti.

Kaynaklar: BBC Türkçe, Doğru Veri, Al Jazeera

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.