Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Dünya’nın Çekirdeğinin Orantısız Büyüdüğü Keşfedildi

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dünya'nın Çekirdeğinin Orantısız Büyüdüğü Keşfedildi

Dünya'nın Çekirdeğinin Orantısız Büyüdüğü Keşfedildi

Jules Verne’in meşhur eseri Dünyanın Merkezine Yolculuk‘u yazmaya başlarken aklında hangi gizemler vardı bilinmez ancak gerçek, bu konuda hayal gücünün eserlerini geride bırakıyor. Dünya’nın çekirdeği dengesiz bir büyüme sürecinde. 

Dünya’nın çekirdeğinde büyük gizem

dünyanın çekirdeği

Bilim insanları, dünyanın çekirdeğinde olan biteni sismik dalgalar üzerinden takip edebiliyor. Gezegenimizin katı demirden çekirdeğinden geçen bu sismik dalgalar, bir nedenden dolayı kutuplar arasındaki yolculuğunu ekvator boyunca olan yolculuğundan çok daha hızlı şekilde gerçekleştiriyor. 

Bilim insanları şu ana kadar bu durumun nedenini açıklayamamıştı. 3 Haziran’da Nature Geoscience dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma ise bu durumun gizemini çözmüş olabilir. Bilgisayar simülasyonlarında gezegen çekirdeğinin son bir milyar yıldaki büyümesini inceleyen araştırmaya göre Dünya’nın çekirdeği, doğu yarımkürede daha çok ısı kaybediyor. Haliyle doğuda yeni demir kristalleri daha hızlı oluşuyor.

Araştırmanın başyazarı Daniel Frost’a göre dış demir çekirdeğin hareketleri nedeniyle iç çekirdekten ısı kaçışı oluyor. Bu da doğu tarafta, batı tarafa kıyasla daha fazla sıcaklık kaçışına yol açıyor. Yani Endonezya’nın altındaki ısı kaçışı Brezilya’nın altındaki ısı kaçışından fazla.

Risk oluşturmuyor

çekirdek büyümesi

Bilim insanları, çekirdekteki oluşumu gözümüzde canlandırabilmemiz için ağaç örneğini veriyor. Ağaç gövdesindeki katmanlar, batı tarafında daha az aralıklıyken doğu tarafında ise gittikçe daha geniş aralıklara sahip diye düşündüğümüzde durumu da daha net anlayabiliyoruz.

Öte yandan gezegenimizin çekirdeğindeki bu asimetrik büyüme, herhangi bir şekil bozukluğu ya da dengesizlik tehlikesine yol açmıyor. Gezegen çekirdeğinin çapı her yıl yaklaşık 1 milimetre daha geniş hale geliyor. Bu durumun nedenleri ve etkileri ise tartışılmaya devam ediyor.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.