Sosyal güvenlik sisteminde adaletli bir düzenlemeye gidilmesi hedeflenirken, reformun detayları henüz netlik kazanmamış durumda.
2075’te Her Üç Kişiden Biri Yaşlı Olacak
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023-2100 dönemi nüfus projeksiyonlarına göre, 2075 yılı itibarıyla nüfusun üçte biri yaşlı olacak. 2023 yılında çalışma çağındaki nüfusun oranı %68,3 iken, bu oranın 2050'de %61,9’a, 2075'te %55,9’a ve 2100’de %54,6’ya düşmesi bekleniyor.
Emeklilik Sistemi Sürdürülebilecek mi?
Hürriyet yazarı Noyan Doğan, artan yaşlı nüfusun sosyal güvenlik sistemi üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirdi. Şu an bir emekliyi finanse etmek için 1,65 çalışan gerekiyor. Ancak gelecekte bu oranın yetersiz kalması, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez bir hale gelmesine ve emekli maaşlarının ödenmesinde ciddi sorunlar yaşanmasına yol açabilir.
Emeklilik Sistemi İçin Çözüm Önerileri
Sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, emekli maaşı hesaplamalarına esas teşkil eden parametrelerin çalışma çağındaki nüfus, yaş ortalaması ve istihdam oranına göre otomatik olarak güncellenmesi planlanıyor. Emeklilik yaşı ve diğer kriterler, yaşam süresindeki artışa ve emekli-çalışan oranlarına uyum sağlamak amacıyla otomatik olarak ayarlanacak. Ayrıca, Aylık Bağlama Oranı (ABO) da yeniden düzenlenecek.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi
Çalışanlara sunulacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nde hem işverenler hem de çalışanlar ile devletin katkı sağlayacağı bir model üzerinde çalışılıyor. Bu sistem, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak düşünülüyor ve çalışanlar belirli şartları yerine getirmeden sistemden çıkamayacak. Emeklilik hakkı kazanıldığında ise çalışanlar, hem devletten emekli maaşı hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden maaş veya toplu ödeme alabilecek. Bu yeni sistemle ilgili çalışmalar devam ediyor ve belirli bir aşamaya gelmiş durumda.