Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

İzmir’deki Bir Arazide, Normalden ‘7291 Kat Daha Fazla Radyasyon’ Tespit Edildi: Kaynağına Dair İddialar Kan Donduruyor

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İzmir'deki Bir Arazide, Normalden '7291 Kat Daha Fazla Radyasyon' Tespit Edildi: Kaynağına Dair İddialar Kan Donduruyor

İzmir'deki Bir Arazide, Normalden '7291 Kat Daha Fazla Radyasyon' Tespit Edildi: Kaynağına Dair İddialar Kan Donduruyor

İzmir’in Gaziemir ilçesinin Emrez Mahallesi, yaklaşık son 3 yıldır sık sık gündeme gelen eski kurşun fabrikasının binalarında radyasyon ölçü yapıldı. 70 dönümlük arazideki binalarda yapılan ölçümlerde cihazlar 832.3µSv/h (mikrosievert/saat) değerini gösterdi. Bu değerin, ideal radyasyon sınırından 7291 kat daha fazla olduğu kaydedildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisiliği bölümünden emekli öğretim üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül, konu hakkında Independent Turkish’e açıklamalarda bulundu. Bölgedeki radyasyonun cihazların ölçüm sınırlarını zorladığını ifade eden Küçükgül, “Yetkisi, sorumluluğu ve vatana halka hizmet borcu olan herkesi göreve davet ediyorum. Bu iş uluslararası kaçakçılık ve organize suçlar kapsamında araştırılacak bir konu olup, Interpol ve uluslararası yargıyı da harekete geçmeye çağırıyorum” dedi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halih Arda: Gördüğümüz rakamlara inanamadım

gaziemir radyasyon

Bölde 3 haftadır eylem düzenleyen Belediye Başkanı Arda, “Gördüklerimize halen daha inanamıyorum. Burada bir halk sağlığı katliamı var. Buranın 14 yıldır temizlenmemiş olması tam bir garabettir. Vicdansızlıktır. Artık yeter. Gaziemirlileri daha fazla zehirlemeyin ve bu alanı temizleyin” açıklamasında bulundu. 

Atıkların bölgedeki fabrika ile ilişkisinin olmadığı, Aliağa’ya sökülen gemilerle getirildiği iddiası:

aliağa

Ölçümler sırasında yetkililere eşlik eden Avukat Arif Ali Cangı, işin hukuki tarafı ile ilgili soru işaretlerini dile getirdi. Cangı, “Ülkeye girişi yasak olmasına rağmen bölgede Europium 152 izotoplarının gömülü olduğu devletin yetkili kurumları tarafından resmi olarak tespit edildi. Nükleer santrali olmayan bir ülkenin üçüncü büyük kentinde nükleer atıklar ortaya çıkıyor. Bu nasıl geldi, kimler getirdi? Nükleer atık ticareti dünyanın başına bela olan işlerden bir tanesi. Dolayısıyla bu atık dışarıdan geldi.” açıklamasında bulundu ve sözlerine şu şekilde devam etti:

“Muhtemelen Aliağa’da kaçak yollarla sökülen gemi veya denizaltılardan geldi ama bunun ortaya çıkarılması gerekiyor. Buradaki atıkları temizleyemiyorken nükleer santral yapıldığı zaman halimizin ne olacağını düşünemiyorum. Bu küçücük atığı bertaraf edemiyoruz, nükleer santralin atıklarını ne yapacağız. İzmir’de böyle bir yerin olması hepimiz için utanç kaynağı olması gerekiyor”

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.