Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Karanlık Korkusunun Arkasında Yatan Neden Açıklandı

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yeni Mortal Kombat Filminin Nefes Kesen +18 Fragmanı, İzlenme Rekorları Kırdı

Karanlık Korkusunun Arkasında Yatan Neden Açıklandı

Birçok kişinin sahip olduğu karanlık korkusu, kişilerin yaşam şeklini zaman zaman oldukça köklü bir şekilde kötü anlamda etkileyebiliyor. Farklı dallarda çalışmalar yürüten birçok bilim insanı, bu korkunun beyinde nasıl aşamalardan geçtiğini anlamak ve bu sayede çözüme kavuşturarak bahsettiğimiz kişilere daha rahat bir yaşam sunmak için çalışmalar yürütmekte.

Paylaşılan son araştırma, tamamen olmasa da önemli ölçüde bu korkunun beynin Amigdala bölümünde ne aşamalardan geçtiğini ve ışık ile karanlıktan nasıl etkilendiğimizi gözler önüne seriyor. İşte araştırmanın öne çıkan detayları:

Daha çok ışık, amigdalada daha az etkinlik anlamına geliyor

Karanlık korkusu

Başta da bahsettiğimiz üzere duyguların ve duygusal tepkilerin yönetildiği Amigdala bölümü üzerinde yapılan çalışmada 23 katılımcı analiz edildi. Katılımcılar, her biri 30 saniyeliğine olmak üzere normal ışık, loş ışık ve karanlığa maruz bırakıldı.

Yapılan deneylerin sonucunda ise ışığın, amigdaladaki etkinliği azalttığı görüldü. Normal yoğunlukta olan ışığın, loş ışığa göre amigdalada daha az etkinliğe sebep olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca ışığın, amigdala ve korku yönetiminden sorumlu bir başka kısım olan ventromedial prefrontal korteks (vmPFK) arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirdiği de bilgiler arasında. Aktarılanlara göre ortamda ışık bulunduğu zaman beyindeki bu iki bölüm arasındaki fonksiyonel bağlantı da güçleniyor.

karanlık

Yani alışık olduğumuz normal yoğunluktaki ışık, amigdalanın etkinliğini, loş ışığa göre daha çok engelliyor. Burada, maruz kalınan ışık miktarını kontrol edebiliyor olmak, korkuyu aşmanın bir yolu olarak karşımıza çıkıyor.

Son olarak bu noktaya kadar gelen bilim insanları, asıl önemli yerin, ışığı gözlerden alıp beynin farklı yerlerine ileten ışığa duyarlı retinal sinir düğümlerinde (ipRGCs) olabileceğini öne sürüyor. Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.