Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

NASA Programcısı, Başkan Adayı ve Vergi Kaçakçısı: Hayatını Kaybeden John McAfee Kimdir?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

NASA Programcısı, Başkan Adayı ve Vergi Kaçakçısı: Hayatını Kaybeden John McAfee Kimdir?

NASA Programcısı, Başkan Adayı ve Vergi Kaçakçısı: Hayatını Kaybeden John McAfee Kimdir?

Herkes hayatının bir döneminde mutlaka McAfee antivirüs yazılımını kullanmıştır. Hatta bilgisayarınızın işlemcisi Intel olduğu zaman bu yazılım yüklü olarak sunuluyordu. McAfee antivirüs yazılımı adını, geliştiricisi olan John McAfee’den alıyor. John McAfee ismini en azından ülkemizde yalnızca antivirüs yazılımı geliştiren bir programcı olarak biliyoruz ancak bu isim ABD siyasi hayatına bile damga vurmuş bir isimdir.

John McAfee, yalnızca bir antivirüs yazılımı geliştirmedi, iki defa başkan adayı oldu, adı türlü sansasyonlara karıştı, uyuşturucuyla baya içli dışlı oldu ve hatta kendi geliştirmiş olduğu antivirüs yazılımının bile en büyük karşıtlarından biri oldu. Son olarak da İspanya’da tutuklu olduğu hücrede ölü bulundu. Peki, bu adam bu hale nasıl geldi? John McAfee kimdir, neler yaşamış ve neler yapmıştır gelin biraz daha yakından bakalım.

İngiliz ve Amerikalı ailenin matematikçi oğlu:

John McAfee

John McAfee’nin babası, 1945 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın en hareketli yıllarında İngiltere Cinderford’da bulunan bir ABD üssünde çalışırken John McAfee’nin annesi ile tanıştı ve John McAfee 15 Eylül 1945’te dünyaya geldi. Aile, bir süre sonra ABD Virginia’ya taşındı.

Maalesef savaşın en korkunç etkilerini yaşayan baba için işler hiçbir zaman yolunda gitmedi. Alkol sorunları olan John McAfee’nin babası, John henüz 15 yaşındayken intihar etti. John McAfee ise hayata tutunmaya devam etti ve 1967 yılında Roanoke Koleji’nden matematik lisansı almayı başardı. John McAfee için hayat ilginç bir hale gelmek üzereydi.

John McAfee kariyerine NASA’da başlıyor:

John McAfee

Üstün sayısal beceriye sahip olan John McAfee, 1968 yılında NASA tarafından yürütülen Apollo projesine programcı olarak dahil edildi. Bilgisayarların sihirli dünyasına giderek alışan John McAfee NASA’dan sonra Univac, Xerox, Computer Sciences Corporation, Booz Allen Hamilton ve Lockheed gibi önemli firmalarda yazılımcı olarak görev aldı.

1980’li yıllarda geldiğimizde ise John McAfee bilgisayarların karanlık dünyasını keşfetmiş ve ilk bilgisayar virüsü olarak bilinen Brian’ı incelemeye başlamıştı. Hayır, amacı Brian’dan daha güçlü bir virüs yapmak değil, aksine Brian’dan daha güçlü virüsleri bile durduracak bir kalkan geliştirerek bilgisayarları dokunulmaz yapmaktı. Yaptı da. 

Dünya, McAfee antivirüs yazılımı ile tanışıyor:

John McAfee

John McAfee sonunda başarmış ve harika bir antivirüs yazılımı geliştirmişti. Bu yazılımın dağıtımı için 1987 yılında McAfee Associates isimli bir şirket kurdu. Şirket hızlı bir yükseliş kazandı ve 1992 yılında halka arz edilerek voleyi vurdu. Ancak John McAfee 1994 yılında şirketten ayrıldı ve bir daha hiçbir projesinde söz sahibi olmak istemediğini belirtti.

Şirketin halka arzından sonra yüklü miktarda servet kazanmış olan John McAfee, bir süre köşesinde zenginliğin keyfini çıkardıktan sonra art arda birkaç yatırım yaptı ve bazı şirketlerin yönetim kuruluna katıldı. Ancak hiçbiri McAfee Associates başarısını yakalayamadı. 2010 yılına geldiğimizde ise McAfee cephesinde bir şeyler değişmeye başladı.

Intel, McAfee’yi satın alıyor:

John McAfee

John McAfee’nin McAfee Associates şirketinden ayrılmasında sonra yıllar içinde pek çok mali ve ticari değişim yaşandı. 2010 yılına geldiğimizde ise McAfee Associates, Intel tarafından tamamen satın alınmıştı. Intel, farklı isim seçenekleri düşünse bile McAfee adını marka tanınırlığından dolayı uzun süre korudu.

John McAfee ise bu satın alımdan sonra zıvanadan çıktı diyebiliriz. Art arda verdiği röportajlarda McAfee antivirüs yazılımının berbat olduğunu söylüyor, insanlara bu yazılımı kullanmamalarını öğütlüyordu. Hatta YouTube’da 10 milyon kişi tarafından izlenen McAfee Nasıl Kaldırılır isimli bir parodi video bile hazırladı.

Yine bu dönemde pek çok yeni şirketin yönetim kuruluna katılmış ve aktif ticaret hayatını sürdürmüştü. Bir ara kafasını Google ve WhatsApp’a taktı. Android işletim sisteminde açıklar bulduğunu ve WhatsApp şifrelemesini kolayca çözebildiğini iddia etti. Ancak bu iddiaları asla kanıtlayamadı.

John McAfee ABD başkan adayı oluyor:

John McAfee

2016 yılında yapılan ABD başkanlık seçimlerinde Özgürlük Partisi sıradışı bir aday olarak John McAfee ismini ortaya çıkarmıştı. John McAfee geleceğin kripto paralarda olduğunu, uyuşturucunun yasallaştırılması gerektiğini, o dönem kullanılan bilişim sistemlerinin berbat olduğunu savunmuş ve seçilememişti.

Yenilen pehlivan güreşe doymadığı için John McAfee 2020 ABD başkanlık seçimlerinde tekrar aday oldu. Bir ara vazgeçti, sonra yine aday oldu derken hakkında ansızın bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre John McAfee milyonlarca dolar vergi kaçırıyordu.

John McAfee için sonun başlangıcı:

John McAfee

John McAfee daha önce zaten kripto para birimleri üzerinde yaptığı spekülasyonlar nedeniyle soruşturulmuştu. 2007 – 2008 ABD krizinde 100 milyon dolar olan serveti 4 milyon dolara kadar düşmüştü. Hatta bu arada ufak bir cinayet soruşturması bile geçirmişti ancak son iddia onun sonu olacaktı. 2014 – 2018 yılları arasında milyonlarca dolar kazanan John McAfee, bir cent bile vergi ödememişti.

Bu iddialar sürerken John McAfee bir Orta Amerika ülkesi olan Belize’den İspanya’ya taşınmıştı. 5 Mart 2021 tarihinde ABD mahkemeleri tarafından suçlu bulunduğu zaman İspanya’da tutuklandı. Yine de hala umudu vardı. Ülkesine iade edilmeyeceğini ve bir şekilde bütün bu suçlamaların asılsız olduğunun ortaya çıkacağına inanıyordu. 

Ve hücresinde ölü bulundu:

John McAfee

Takvimler 23 Haziran 2021 tarihini gösterdiği zaman İspanya hükümeti, John McAfee’nin ABD’ye iade edilmesini onayladı. Bu kararın üzerinden henüz birkaç saat geçmişken John McAfee tutuklu olduğu hücrede ölü olarak bulundu. 74 yaşındaki John McAfee, her zaman bu iddiaları reddetmiş hatta iade talebinin tamamen siyasi bir karar olduğunu söylemişti.

Üzerinde bulunan dövmesi ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla intiharı tartışmalara konu olsa da şimdilik resmi olarak John McAfee intihar sonucu hayatını kaybetti. İnsanlık için geride bıraktığı miras ise unutulmaz antivirüs yazılımı McAfee’dir. Bu hikayenin bazı noktalarında yapılacak ufak değişikliklerle belki de John McAfee bugün uzay programı yürüten bir şirketin yöneticisi bile olabilirdi. Hayat işte. 

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.