Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Ovulasyon Testi Nedir, Nasıl Kullanılır?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yeni Mortal Kombat Filminin Nefes Kesen +18 Fragmanı, İzlenme Rekorları Kırdı

Ovulasyon Testi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Gebelik için erkeğin sperm gücü ve kadının yumurta sağlığının yanı sıra yumurtlama zamanı da son derece önemlidir. Çünkü erkekler üreme için gerekli spermi daha sık üretebilirken kadınların üreme için gerekli yumurtayı ürettikleri dönem oldukça sınırlıdır. Bu doğal durumun yarattığı karmaşayı çözmek için bir ovulasyon testi yapabilirsiniz. Ovulasyon testi evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz kolay bir işlemdir.

Ovulasyon testi genel olarak ölçüm yapan kadının o dönemki hormon değerini ölçüyor ve buna göre yumurtlama döneminin yaklaşıp yaklaşmadığını anlamanızı sağlıyor. Elbette, bu testi uygularken sağlıklı sonuç elde etmek için dikkat etmeniz gereken pek çok önemli nokta var. Ovulasyon testi nedir, nasıl kullanılır sorularını yanıtladık ve hem testi uygularken hem de öncesinde dikkat etmeniz gereken önemli noktaları anlattık.

ovulasyon testi

Ovulasyon testi nedir?

Üzerinde özel bir kimyasal bulunan test şeritlerinden oluşan ya da dijital bir ölçüm cihazı ile kullanılan ovulasyon testi, test yapan kadının lüteinizan hormonu kısaca LH seviyesini ölçerek yakında bir yumurtlama olup olmayacağını gösteren, evde kolayca uygulayabileceğiniz bir testtir. 

Kadının yumurtalıkları, üreme için gerekli yumurtaları bırakmadan önce vücuttaki lüteinizan hormon seviyesi artar. Ovulasyon testi de bu hormon değerini ölçerek yumurtlamanın yakın zamanda olup olmayacağını anlamanızı sağlar. Önemli olan, şeritte karşılaştığınız hormon değeri göstergesidir.

Ovulasyon testi nasıl kullanılır?

ovulasyon testi

Ovulasyon testi için kullanabileceğiniz ölçüm cihazları olsa da en sağlıklı sonucu almak için üzerinde özel bir kimyasal bulunan kağıt şeritlerden oluşan testleri kullanmanız tavsiye ediliyor. Belirli bir miktar idrarın bulunduğu kaba, bu ölçüm şeritlerinden birini batırıp çıkarın. Test sonucu için birkaç dakika beklemeniz gerekiyor.

İdrarın içinde bulunan lüteinizan hormon, kağıt şeritler üzerinde bulunan kimyasalların rengini değiştirecektir. Kadın vücudunda her zaman bu hormondan belirli bir miktarda bulunduğu için şerit üzerinde önce test çizgisi görünecektir. Yumurtlamanın yakın olduğunu belirten kontrol çizgisi ise ancak birkaç gün içinde yumurtalama olacaksa ortaya çıkar.

Ovulasyon testi sonuçları ne anlama geliyor?

ovulasyon testi

İdrarın içindeki lüteinizan hormon seviyesi ile rengi değişen ve üzerinde kontrol çizgisi beliren bir kağıt görüyorsanız haberler iyi demektir. Bunun anlamı, önümüzdeki 12 ile 36 saat arasında yumurtlama olacak demektir. 

Ovulasyon test kutusu üzerinde de örneği olan test çizgisi görünüyor ancak kağıt şerit üzerinde başka bir değişim gözlemlenmiyorsa yumurtlama için henüz erken ya da geç demektir. Test sonuçlarından emin olmak için farklı zaman aralıklarında, günde birkaç kez testi tekrar edebilirsiniz.

Ovulasyon testi ne zaman yapılmalı?

ovulasyon testi

Kadınlarda yumurtlama dönemi, genel olarak adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşir. Örneğin 28 günlük bir adet döngünüz varsa 10. ya da 11. günde ovulasyon testi yapabilirsiniz. Birkaç gün içinde yumurtlama döneminin başlayıp başlamadığını anlamak için en doğru zaman aralıkları bunlardır. 

Anne aday adayının adet dönemi düzensizse işler biraz karışacaktır ancak onun da çözümü var. Son 6 aydaki en kısa adet döneminizi baz alın ve dönemin tam orta noktasından 3 – 4 gün önce ovulasyon testini uygulayın. Daha önce anlattığımız gibi sonuçlardan emin olmak için testi gün içinde birkaç kez uygulayabilirsiniz.

Ovulasyon testi uygulaması sırasında önemli olan tek nokta tarih değil. Testi yaptığınız saat aralığı da en az tarih kadar önemli. Çünkü çoğu kadında sabah saatlerinde lüteinizan hormon değeri artış gösterir ve bu nedenle test yanlış sonuç verebilir. En doğru sonucu almak için testi 12:00 – 20:00 saatleri arasından uygulamalısınız. 

Spesifik olarak en doğru saat aralığı vermek gerekirse 11:00 – 15:00 ve 17:00 – 22:00 saatlerini söyleyebiliriz. Testi bir sabah, bir de akşam uygulayarak sonuçların birbiri ile aynı olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer sonuçlar birbirini tutuyorsa test sonucunun doğruluğundan emin olabilirsiniz.

Ovulasyon testi ne kadar güvenilir?

ovulasyon testi

Gebe kalmak gibi önemli bir konu için birkaç kağıt parçasına güvenmek biraz zor olabilir. Ancak ovulasyon testleri üzerinde yapılan çalışmalar bu testin %97 oranında doğru sonuç verdiğini gösteriyor. Evde kendi kendinize uygulayabildiğiniz bir testin yalnızca %3’lük bir hata payına sahip olması yeter de artar.

Elbette anne aday adayı doğru tarih ve saat aralıklarında testi uygulamadıysa, polikistik yumurtalık sendromu kısaca PCOS gibi bir sağlık durumu varsa, doğum kontrol hapı ya da güçlü antibiyotikler gibi farklı ilaçlar kullanılıyorsa, test öncesi çok fazla ya da çok az su içildiyse ovulasyon testi sonuçlarında hatalar meydana gelebilir. 

Ovulasyon testi zararlı mı?

ovulasyon testi

Ovulasyon testlerinin herhangi bir zararı bulunmuyor çünkü testi uygulamak için vücudunuza kimyasal almak gibi herhangi bir işlem yapmıyorsunuz. Ancak testin psikolojik zararları olabilir. Gebe kalmak gibi önemli ve hassas bir konuda, bir türlü istediği sonuca ulaşamayan anne aday adayları, test sonuçları konusunda da hassas tepkiler gösterebilirler.

Unutmamak gerekiyor ki ovulasyon testi %100 sonuç vermiyor. Pek çok farklı etmen nedeniyle yanlış sonuç verebildiği gibi çok su içmek gibi basit bir neden bile test sonucunun doğruluğunu etkileyebilir. Bu nedenle, evde kendi kendinize yaptığınız bu basit testi önemseyin ancak hayatınızın merkezine koyacak kadar da ciddiye almayın.

Ovulasyon test kiti nereden alınır?

ovulasyon testi

Doktorunuz ovulasyon testini reçete edebilir. Böylece sigortanız kapsamında karşılanan ilaçlardan biri olarak kabul edilebilir. Bunun yerine kendiniz herhangi bir eczaneye giderek de alabilirsiniz. Dijital ölçüm cihazı olup olmamasına, içindeki kağıt şerit sayısına ya da diğer değişkenlere göre ürün fiyatı değişiklik gösterebilir.

Bazı alışveriş sitelerinde bile ovulasyon testleri ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bunları alırken dikkatli olmalısınız. Tanımadığınız markalara ait testlerden uzak durun. Ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edin. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olup olmadığını kontrol edin. Elbette en iyisi bu konuda doktorunuzdan tavsiye almaktır. Çünkü tüm bu genel tanımların dışında kişiye özel yumurtlama dönemi hassasiyetleri de olabilir.

Gebe kalmak isteyen anne aday adaylarının yumurtlama dönemini doğru tespit etmelerini sağlayan ovulasyon testi nedir, nasıl kullanılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve konu ile ilgili dikkat etmeniz gereken noktaları anlattık. Burada anlatılanlar yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. En ufak bir şüpheniz olduğu zaman doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin. 

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.