Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu: Gençler Cinsel Sağlıklarını Yitirmek İstemiyorlarsa Aşı Olmak Zorundalar

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu: Gençler Cinsel Sağlıklarını Yitirmek İstemiyorlarsa Aşı Olmak Zorundalar

Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu: Gençler Cinsel Sağlıklarını Yitirmek İstemiyorlarsa Aşı Olmak Zorundalar

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Türkiye’de de kullanılan Pfizer BioNTech üretimi COVID-19 aşısı ile Moderna’nın COVID-19 aşısının sperm kalitesini etkilemediğine dair bir araştırmanın sonuçlarından bahsetmiştik. Böyle bir şeyin gündeme gelmesinin nedeni sosyal medyaya yayılan teorilerden biriydi ve uzmanlar da yaptığı araştırmayla COVID-19 aşılarının sperm kalitesiyle yani insan üremesiyle bir ilişkisinin olmadığını kanıtlamışlardı. Bu araştırma, Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu tarafından değerlendirildi.

Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu tarafından yapılan açıklamalarda, çalışmanın aşı ile üreme sistemi arasında bir bağlantı olmadığının ispatlandığı dile getirildi. Hatta yapılan araştırmaya göre aşının sperm hareketliliğini artırdığını ifade eden bilim insanı, esas meselenin COVID-19’a yakalanmanın üreme sistemine olan etkisi olduğunu belirtti.

mRNA aşıları değil, COVID-19 üremeyi etkiliyor

mRNA aşıları spermi etkilemiyor

Koronavirüsün hem akciğer hem de erkek üreme sisteminde yoğun olarak bulunan ACE2 isimli reseptörleri çok sevdiğini söyleyen Ateş Kadıoğlu, COVID-19’a yakalanan erkeklerin ürettiği sperm sayısının yarı yarıya düştüğünü ifade ediyor. Ayrıca bu hastalığın hormonları da etkilediğini belirten bilim insanı, COVID-19’un belirtilerinden olan yüksek ateşin de testisleri etkilediğini ve sperm kalitesinde bozulmaya yol açtığının altını çiziyor.

COVID-19 hastalığının her yaştan insanı etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, bu durumun en çok gençleri etkileyeceğini söylüyor. ACE 2 reseptörlerinin gençlerde çok daha fazla olduğundan bahseden bilim insanı, hastalığın ağır atlatılması durumunda bu etkilerin çoğalacağını, haliyle üreme sisteminin daha çok etkileneceğini belirtiyor. Ateş Kadıoğlu’na göre özellikle de gençler, cinsel sağlıklarını yitirmemek istiyorlarsa aşı yaptırmalılar.

COVID-19

Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, JAMA isimli kurum tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına güvenmeyen kişiler için de başka bir araştırmadan bahsetti. Bu bağlamda, İsrail‘de de benzer bir çalışmanın başlatıldığını ifade eden bilim insanı, araştırmanın ön sonuçlarına göre mRNA aşılarının sperm sayısını artırdığını belirtiyor. Araştırmanın henüz bir dergide yayımlanmadığını söyleyen Kadıoğlu, bu gibi araştırmaların ortak sonuç vermesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi. 

Ancak Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu’na göre birkaç araştırma, bu konuyla ilgili önemli olsa da yeterli değil. Araştırmaların hem kapsamının genişletilmesinin hem de uzun süreli olmasının gerektiğini vurgulayan bilim insanı, bu konunun önümüzdeki yıllarda çok daha iyi bir şekilde anlaşılacağını belirtiyor.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.