Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Telefondan Bilgisayara, Cihazınızın Performansını Ölçecek Geekbench Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Telefondan Bilgisayara, Cihazınızın Performansını Ölçecek Geekbench Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Telefondan Bilgisayara, Cihazınızın Performansını Ölçecek Geekbench Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Yeni bir bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon almak istediğimiz zaman cihazın fiyatından sonra baktığımız ilk şey donanım özellikleri oluyor. Bu donanımlar arasında en dikkat çekenler ise batarya ve işlemcidir. Cihazın teknik özellikleri sayfasında batarya ve işlemci hakkında detaylı bilgiler görsek bile yüksek performans gerektiren durumlarda ya da farklı yazılımlar karşısında neler yapacağından emin olamayabiliriz.

Geekbench testi tam da bu noktada devreye gidiyor. İlk sürümlerinde yalnızca akıllı telefon bataryalarının performansını ölçen Geekbench testi, her yeni sürümde daha da gelişti ve sonunda Android, iOS, Linux, Windows, MacOS işletim sistemine sahip tüm cihazların işlemci ve batarya performansını ölçen bir test haline geldi. Geekbench testi nedir, Geekbench testi nasıl yapılır gelin daha yakından bakalım.

Geekbench testi nedir?

Geekbench testi

Geekbench testinin son sürümü olan Geekbench 5, geliştiricinin tanımıyla yalnızca tek bir düğmeye basarak cihazınızın performansını ölçen bir çapraz kıyaslama platformudur. Akıllı telefonunuzun, tabletinizin ya da bilgisayarınızın gerçek anlamda zorlanmaya başladığı zaman nasıl bir performans sergileyeceğini merak ediyorsunuz Geekbench testi bu merakınızı giderecektir. 

Geekbench testi temel puanı 1000 olarak hesaplanır. Bir cihazın aldığı puan ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Temel puan, Intel Core i3-8100 işlemci performansı üzerinden değerlendirilir. Yapılan Geekbench testi sonuçları sisteme kaydedildiği için tüm kullanıcılar cihaz performanslarını görebilir.

Geekbench testi nasıl yapılır?

Adım #1: Buradan Geekbench testi yapmak istediğiniz cihaza uygun Geekbench 5 versiyonunu indirin. Adım #2: Yazılım kurulumunu tamamlayın. Adım #3: Testi başlatın. Adım #4: İşlem tamam.

Adım #1: Geekbench testi yapmak istediğiniz cihaza uygun Geekbench 5 versiyonunu indirin:

Geekbench testi

Geekbench 5 macOS, Windows, Linux, Android ve iOS versiyonları bulunuyor. Geekbench testi yapmak istediğiniz cihaz hangi işletim sistemini kullanıyorsa ona uygun versiyonu indirmelisiniz. İndirme butonlarının altında Geekbench testi için istenilen sistem gereksinimlerini de görebilirsiniz.

Geekbench 5 fiyatları 1 dolardan başlıyor ve 100 dolara kadar çıkabiliyor. Hangi işletim sisteminde Geekbench testi yapmak istediğinize göre fiyatlar değişecektir. Eğer birden çok cihazda Geekbench testi yapmak istiyorsanız biraz daha yüksek fiyatlı olan paketlerden birini tercih etmelisiniz.

Adım #2: Yazılım kurulumunu tamamlayın:

Geekbench 5 yazılımını cihazınıza indirdikten sonra çok da uzun ya da karmaşık olmayan bir kurulum süreci ile karşılaşacaksınız. İstenilen bilgileri girdikten ve gerekli izinleri verdikten sonra Geekbench 5 yazılımı kısa sürede kurulmuş olacak. 

Adım #3: Testi başlatın:

Geekbench testi

Geekbench 5’i açın ve testi başlatın. Bu kadar. Testi başlatmadan önce bataryanızın dolu olduğundan ve cihazın arka planda başka işlem yürütmediğinden emin olun. Geekbench testinin süresi hakkında net bir şey söylemek mümkün değil çünkü her işletim sisteminde ve cihazda kendine has yöntemler izliyor. Yine de en az birkaç saatlik bir test olduğunu söylemek mümkün.

Geekbench testi neden gerekli?

Geekbench testi

Geekbench 5 yazılımının aslında son kullanıcıya hitap eden bir ürün olduğunu söyleyemeyiz. Ayda yılda bir yeni bir cihaz aldığınız zaman onu yeterince inceler ve zaten yapılmış olan Geekbench testi sonuçlarına bakarsınız. Geekbench testi daha çok farklı cihazlar üzerinde incelemeler yapan uzmanlar için kullanılacak bir üründür.

Geekbench testi neden gerekli sorusunun yanıtını ise almak istediğiniz cihazın alternatiflerini incelediğiniz zaman anlayacaksınız. Çünkü artık günümüzde benzer segmentte bazen onlarca farklı cihazla karşılaşıyoruz. Bu cihazlar benzer özellikler gösterseler de aslında her biri farklı bir performans sunuyor. Bu performansı görmek için yapılacak en doğru ölçüm ise Geekbench testidir.

Geekbench resmi internet sitesinin Browser sayfasına girdiğiniz zaman daha önce yapılmış iOS, Android, Mac ve işlemci testlerinin sonuçlarını görebilirsiniz. Bu test sonuçları, daha önce cihazlar üzerinde yapılmış Geekbench testlerinin ortak sonuçları filtrelendirilerek açıklanıyor. Farklı cihazlarda yeniden yapılacak test sonuçları burada göreceklerinizden biraz daha düşük ya da biraz daha yüksek olabilir ama ortalaması gördüğünüz gibidir.

Geekbench testi ne kadar güvenli?

Geekbench testi

Öncelikle belirtmeliyiz ki Geekbench testinin cihazda herhangi bir sorun yaratmayacağından emin olabilirsiniz. Bir kez yapılacak test, cihaz üzerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturmayacaktır. Her gün bir Geekbench testi yapayım diyorsanız elbette o zaman cihazda belirli bir oranda eskime olacaktır ama neden böyle bir şey yapasınız?

Geekbench testi temel olarak o cihazın en yüksek performans göstermesi gereken durumlar için bir simülasyon oluşturuyor. Yüksek grafiklerle çalışan bir oyun, işlemcinizi yoracak bir program ve benzeri yazılımlar karşısında cihazın nasıl bir performans göstereceğini test ediyor ve gerçekten bir gün zorlanacağı zaman neler yapabileceğini görmemizi sağlıyor. 

Geekbench testi temel puanı olan 1000, Intel Core i3-8100 işlemci performansını temsil ediyor. Bu puan üzerinde çıkan her sonuç, cihazın bu işlemciden daha iyi olduğunu gösteriyor. Puanlarda bir şaibe olduğunu düşünüyorsanız yazılımı edinerek kendi Geekbench testinizi yapabilirsiniz. Ancak test sonuçları zaten ortak bir havuzda toplandığı için şüphe duymanıza da gerek yok.

Bilgisayar, tablet ve telefonlar için performans kıyaslama imkanı sunan Geekbench testi nedir, Geekbench testi nasıl yapılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve konu ile ilgili bilmeniz gereken noktaları anlattık. Geekbench testi ve benzeri testler uygulanmamış cihazların performansından emin olmak mümkün değil.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.