Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Trafikte Yapılacak Çok Basit Bir Değişiklikle Kazaların Büyük Bir Kısmı Engellenebilir

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Trafikte Yapılacak Çok Basit Bir Değişiklikle Kazaların Büyük Bir Kısmı Engellenebilir

Trafikte Yapılacak Çok Basit Bir Değişiklikle Kazaların Büyük Bir Kısmı Engellenebilir

Araba kullanmak, tek başına çoğu kişi için ‘basit’ bir eylem olsa da trafik, içinde çok fazla değişken ve etkileyen olması nedeniyle karışık bir olgudur. Bu nedenle ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun kaza yapma riski daima yanı başınızdadır. Peki trafikte kaza sayısını azaltmanın, trafiği daha güvenli bir ortam haline getirmenin bir yolu bulunuyor mu? En azından teorik olarak kesinlikle evet.

ABD merkezli bir kargo ve taşımacılık şirketi olan United Parcel Service ya da kısaca UPS, 2004 yılında yakıt tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltmak için teslimat rotalarını sürücülerin minimum sayıda sola dönüş yapacağı şekilde güncelledi. Bu, oldukça ilginç ve görece küçük bir değişiklik olsa da UPS, bu değişiklik sayesinde yılda yaklaşık 37 milyon litre yakıt tasarrufu sağlamayı başarmıştı.

Bazı kavşaklarda sola dönüşleri kısıtlamak, trafiğin ciddi şekilde iyileşmesini sağlayabilir

sola dönüş

Peki bu ilginç değişiklik UPS için başarılı olduysa tüm trafik için faydalı olabilir mi? VIKASH V. GAYAH tarafından Inverse’te kaleme alınan bir yazıya göre kesinlikle evet. Bir dönem Penn State’te ulaşım mühendisliği profesörü  olarak da çalışan GAYAH, trafiği iyileştirmek için hangi kavşaklarda sola dönüşlerin kısıtlanması gerektiğine yönelik bir çalışma gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

Tüm kazaların yüzde 40’ının, ciddi yaralanmalı kazaların yüzde 50’sinin, ölümlü kazaların ise yüzde 20’sinin kavşaklarda meydana geldiğini ifade eden GAYAH, trafik ışıklarının kavşakları kontrol etme konusunda belli bir kontrol sağlasa da kavşaklarda sola dönüşlerin genel olarak trafiği yavaşlattığını ve sürücünün ‘becerilerine’ bağlı olduğunu ifade ediyor.

Kavşaklarda gerçekleşen kazaların yarısından fazlası sola dönüşlerde gerçekleşiyor

kavşak

Elbetteki sola dönüşleri tamamen yasaklamak mümkün değil. Bu nedenle sola dönüşleri kısıtlamanın en çok fayda sağlayacağı noktaların belirlenmesi gerekiyor. GAYAH’a göre bu noktalar, şehir dışındaki kavşaklardan ziyade şehir merkezlerindeki, yoğunluğun en fazla olduğu noktalar. GAYAH, buna neden olarak trafiğin yoğun olduğu noktalarda akışı hızlandırmanın daha fazla insanı olumlu etkilemesi ve yine bu noktalarda oransal olarak daha az sola dönüş yapılmasını gösteriyor.

GAYAH tarafından aktarılan bilgilere göre kavşaklarda meydana gelen kazaların yüzde 61’i, sola dönüşler sırasında gerçekleşiyor.  Dolayısı ile kavşaklarda sola dönüşleri kısıtlamak yalnızca trafiğin daha hızlı akmasına değil, kavşaklardaki trafik kazalarının azalmasına da yardımcı olacak. Yine de bu önerinin ne kadar uygulanabilir olduğu tartışmaya açık bir konu.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.