Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Türkiye İçin Ürküten Tablo: Trafikte Ağır Hasarlı Araç Sayısı 2 Milyona Ulaştı

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Türkiye İçin Ürküten Tablo: Trafikte Ağır Hasarlı Araç Sayısı 2 Milyona Ulaştı

Türkiye İçin Ürküten Tablo: Trafikte Ağır Hasarlı Araç Sayısı 2 Milyona Ulaştı

Bir yandan COVID-19’un üretime ara vermeye mecbur bırakması, bir yandan döviz kurunun dağa tırmanır gibi yükselmesi bir yandan ise çip krizinin fabrikalar açılsa bile üretime izin vermemesi, otomobil fiyatlarının sürekli olarak artmasına neden oluyor. Hal böyle olunca da ikinci el otomobillerin değeri, sıfırları aratmayacak şekilde artıyor.

Tüm Oto Servisleri Federasyonu (TOSEF), halihazırda trafikte olan ağır hasar kayıtlı araçlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de trafiğe kayıtlı toplam 24 milyon araç olduğunu hatırlatan TOSEF Başkanı Ünal Ünaldı, bu araçların 2 milyonunun ise ağır hasar kayıtlı bir şekilde trafikte dolaşmaya devam ettiğini belirtti.

ağır hasar kayıtlı araç

Ünal Ünaldı’nın asıl üzerinde durduğu konu ise kaza sonrasında hasar alan ve ağır hasar kaydı oluşan araçların onarım aşamalarında ve tekrar trafiğe çıkma durumlarında hiçbir denetime tabi tutulmadığı oldu. TOSEF Başkanı konuyla ilgili açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Tüm sektörü baz aldığımızda, yaklaşık 25.000 araç onarımı yapan tamirhane ve servis merkezi mevcut. Bu sayının 1.500’e yakını yetkili servis, 4.000’i özel oto servisi, 20.000’e yakını tamirhane olarak hizmet veriyor.  4000 adet özel oto servisinden, sadece 812’sinin TSE 12047 ve 709’unun TS 13168 belgesi mevcut. Toplam adetin yüzde 40’ı oranında olan bu sayıyı artırmak için TOSEF olarak elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Tamirhane tarafında durum çok vahim; 20.000 onarım noktası belgesiz ve yetersiz makine ekipman nedeni ile iptidai yöntemler ile ağır hasarlı araç onarımı yapmaktadır. TSE belgesi olmayan, Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip kalifiye eleman çalıştırmayan oto servislerinin, ağır hasar kaydı işlenen hasarlı araçları onarması can güvenliği nedeniyle yasaklanmalıdır.”

hasarlı araç

Bu konuda bir adım olarak belge denetimlerinin sigorta eksperleri tarafından yapılabileceğini söyleyen Ünaldı, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Ağır hasarlı araç onarımına başlanmadan standartlara uygun belge denetimini sigorta eksperlerinin gerçekleştirmesi mümkündür. Onarım sonrası araçların detaylı şekilde teknik kontrolünü ise TSE belgeli oto ekspertiz noktaları ve TÜV muayene istasyonlarında yapılması, trafikteki can ve mal güvenliğinin sağlanmasında büyük rol oynayacaktır.”

Ünal Ünaldı’ya göre ağır hasar kayıtlı araçların birçoğu standart dışı parçalar, yetersiz teknik ekipman ve eğitimsiz elemanlar tarafından ‘merdiven altı’ tamirhanelerde onarılıyor. Ünaldı, bu konu hakkında ise, “Can ve mal güvenliğini direkt tehdit eden bu araçlar, ikinci el araç pazarında da birçok dolandırıcılık vakasına konu oluyor. İki araçtan kaynakla tek araç ortaya çıkarılıyor, şasi doğru onarılmıyor, patlayan hava yastıkları yenilenmiyor” şeklinde konuşuyor.

trafik kazası

Pert kayıtlı araçlar trafikten men edilse de ağır hasar kayıtlı araçların yollara çıkmasına izin verildiğini ifade eden Ünaldı, aktif ve pasif güvenlik donanımlarının trafiğe çıkış öncesinde kapsamlı şekilde kontrol ve testlerinin zorunlu kılınmasını talep ettiklerini ve bu konuda çalışmalarının devam ettiğini ifade ederken açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı:

“Ağır hasar kayıtlı araçların onarım işlemleri bittikten sonra, kapsamlı ve hassas şekilde kontrolü TSE Belgesi’ne sahip oto ekspertiz noktaları ve TÜV muayene istasyonları tarafından sağlanabilir. Şasi, hava yastığı, yürüyen aksam, fren ve direksiyon sistemi gibi kritik noktalar, ekipmanları standartları karşılayan, HYB’ye haiz oto ekspertiz noktalarında sağlıklı şekilde kontrol edilebilecektir. Bu sayede yetersiz ve yanlış onarılan, trafikteki can ve mal güvenliğini tehdit edecek ağır hasar kayıtlı araçlar trafiğe tekrar çıkamayacak, hem satış sonrası hizmetleri ve oto servis sektörü, hem de ikinci el araç sektörü itibar ve güven kazanacaktır.”

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.