Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Uluslararası DoÄŸayı Koruma BirliÄŸi’nden Önemli Karar: Dünya’nın %30’u, Amazonların %80’i Koruma Alanı Ä°lan Edildi

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    EÄŸlenmiÅŸ

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nden Önemli Karar: Dünya'nın %30'u, Amazonların %80'i Koruma Alanı İlan Edildi

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nden Önemli Karar: Dünya'nın %30'u, Amazonların %80'i Koruma Alanı İlan Edildi

185 ülkeden 1300’ün üzerinde hükümet kuruluÅŸu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplandığı Uluslararası DoÄŸayı Koruma BirliÄŸi ((International Union for the Conservation of Nature – IUCN) geçtiÄŸimiz günlerde Marsilya’da bir kongrede bir araya geldi.

Kongrede Amazon’un yüzde 80’inin ve Dünya yüzeyinin (kara ve deniz) yüzde 30’unun vahÅŸi yaÅŸam kaybını durdurmak için koruma alanı ilan edilmesine yönelik çaÄŸrılar kabul edildi. IUCN, bu tür kararlar noktasında herhangi bir yaptırım gücüne sahip deÄŸil. Ancak bu konu baÅŸlıklarında BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) anlaÅŸmaları ve uluslararası sözleÅŸmelerde alınan kararlar noktasında, IUCM tarafından alınan kararlar belirleyici rol oynuyor.

BM zirvesinin gündemini etkileyecek:

IUCM kongresinde gündem maddelerinden ilki Amazon konusunda oldu. Amazonlarda son yıllarda hayvancılık faaliyetleri ya da ticari tarım gibi faaliyetler için büyük bir kıyım yaşanıyor. Ormanlık alanlar ateşe verilerek bu alanlar tarım ve hayvancılık kullanımına uygun hale getiriliyor. Ciddi yaptırımlar ve kontrol sağlanamadığı için her yıl yaklaşık 10 bin kilometrekare alan yok oluyor. 

Amazon havzasının beÅŸte dördünün 2025 yılına kadar korunan alan ilan edilmesini isteyen ve dokuz Güney Amerika ülkesinde iki milyondan fazla yerli halkı temsil eden bir ÅŸemsiye grup olan COICA tarafından sunulan acil önerge kongrede kabul edildi. Böylece IUCM, Amazonların yüzde 80’inin 2025 yılına kadar koruma alanı ilan edilmesi ve caydırıcı yaptırımlar ve sıkı bir kontrol ile korunması kararına vardı.

Kongrede görüşülen ve tartışılan bir diÄŸer karar ise benzer bir uygulamanın dünya toprakları için yapılması konusuydu. Bu noktada da IUCM üyeleri (hükümet yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve yerli halkı temsil eden gruplar) 2030’a kadar dünya yüzeyinin yüzde 30’unun koruma alanı olması kararı aldı.

Bu karar ile birlikte belirlenecek bölgelerde hayvan ve bitkilerin korunduÄŸu biyoçeÅŸitlilik noktaları belirlenecek ve bu noktalar koruma altına alınarak denetlenecek. IUCM tarafından alınan kararların gerçekleÅŸecek bir sonraki BM BiyoçeÅŸitlilik Zirvesi’nde gündemi belirleyeceÄŸi düşünülüyor.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.