Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Yazılım Sektöründe Çok Duyduğumuz Script Nedir, Ne İşe Yarar?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yazılım Sektöründe Çok Duyduğumuz Script Nedir, Ne İşe Yarar?

Yazılım Sektöründe Çok Duyduğumuz Script Nedir, Ne İşe Yarar?

Kodlama yapanlar zaten Script terimine aşinadırlar. Ancak usta bir programcı olmasanız bile hayatınızın bir döneminde basit bir internet sitesi ya da blog tasarlamak istediyseniz bu terimle karşılaşmışsınızdır. Çünkü Script terimi ile yoğun olarak bu tür kodlama ile ilişkili alanlarda karşılaşırız. Hatta kodlama bilmiyorsanız Script sağolsun, işimi kolayca hallediyorum demiş bile olabilirsiniz.

Script terimi genel olarak yazılım alanında kullanılıyor olsa bile bu İngilizce kelimenin tiyatro ve sinema alanında da kullanıldığını görmüşsünüzdür. Zaten bu kelimenin karşılığı dilimizde senaryo, hazır metin anlamına geldiği için aradaki bağlantıyı kurmak zor olmasa gerek. Gelin Script nedir, ne işe yarar, türleri nelerdir, başka hangi anlamlarda kullanılır soruları üzerinden bu terimi biraz daha yakından tanıyalım.

Script

Script ne demek?

Script, yazılım alanında kullanıldığı anlamıyla; herhangi bir yazılım dilinde yazılmış kodlardan oluşan bir kod bloğunu ifade eder. Genel olarak çevrimiçi sistemlerde yaygın olarak kullanılsa da işlevsel özellikleri ve verimli yapısı sayesinde çevrimdışı dijital alanlarda da kullanılan çözüm yöntemlerinden biridir.

Script ne işe yarar?

Script

Diyelim basit bir internet sitesi ya da blog tasarımı yapıyorsunuz. Ana sayfanın bir köşesine özel bir imge eklemek istediğiniz zaman basit de olsa bir HTML kodu yazmak herkesin harcı değildir. Bu noktada Script devreye giriyor. Daha önce işin ustaları tarafından hazırlanmış bu kod bloğunu alıp uygun alana yerleştirdiğiniz zaman işte karşınıza istediğiniz imge çıkmış oluyor.

Elbette, bir internet sitesine hazır bir HTML kodu yüklemek bu kod bloklarının en basit kullanım alanıdır. Pek çok farklı yazılım dilinde oluşturulmuş kod bloklarını çevrimdışı dijital hizmetlerde ve farklı online alanlarda kullanmanız da mümkün. Önemli olan uyumlu kodlama dili ile oluşturulmuş Script kod bloğunu bularak kullanmaktır. 

Script nerelerde kullanılır?

Script

Herhangi bir programlama dili kullanılarak yazılan Script kod blokları genel olarak çevrimiçi dijital hizmetlerde kullanılır. Ancak kullanım alanı bununla sınırlı değildir. Kodlama ile oluşturulan tüm dijital hizmetlerde, çevrimdışı bile olsa, Script kod blokları kullanılabilir.

Script kod bloklarının bu kadar sık ve yaygın bir şekilde kullanılmasının en büyük nedeni verimliliktir. Bazen milyonlarca satır koddan oluşan bir dijital hizmet tasarlarken emin olun bazen bu tür hazır kodlar kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü bir işlemi gerçekleştirmesi için yazılacak temel bir kod, çoğu zaman aynı dilde aynı işlemi yapacak şekilde yazılır. 

Script türleri nelerdir?

Script

Cgi Script: Bir internet servisi ile diğer uygulamalar arasında bağlantı kurmak için yazılan kod bloklarıdır. Visual Basic Script: Microsoft VBScript dili kullanılarak oluşturulan bloklardır. Mirc Script: Mirc uygulamasında çalışması için yazılan türdür. Php Script: Php yani Hypertext Preprocessor dilinde yazılan kod bloklarıdır. Kullanımı alan en geniş türdür. Shell Script: Shell işletim sisteminde kullanılan kod bloklarıdır. Apple Script: MacOS işletim sisteminde kullanılan türdür.. Nulled Script: Lisanssız Script türlerine verilen addır. Kullanımı yasadışıdır. Java Script: İnternet sitelerinde hareketli ve etkileşimli alanlar oluşturmak için Netscape firması tarafından geliştirilen kod bloklarıdır.  HTML Script: En sık karşılaşılan türlerden biridir ve