Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Filmlerindeki 15 Çıldırtan Mantık Hatası

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Filmlerindeki 15 Çıldırtan Mantık Hatası

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Filmlerindeki 15 Çıldırtan Mantık Hatası

Yüzüklerin Efendisi serisi 2000’li yılların başlarında bir roman uyarlaması olarak çekilmiş üç tane filmden oluşuyor. Tolkien tarafından yazılan üç kitap, bugüne kadar yazılmış en önemli fantastik romanlardan biri. Aslen bir asker olan Tolkien, yüzyıllar boyu unutulmayacak bir evren oluşturdu.

Yine Tolkien tarafından yazılan Hobbit ise Yüzüklerin Efendisi‘nin yakaladığı başarı sayesinde sinemaya aktarıldı. Aslen tek bir kitap olan Hobbit, beyaz perdede üç farklı filmde anlatıldı. Büyük ihtimalle de bu yüzden akıl almayacak bazı mantık hataları oluştu. Filmler her ne kadar sevilse de yapılan hatalar yüzünden yoğun eleştirilerin odağı hâline geldi.

Şimdi iki seriye beslediğimiz sevgiyi bir kenara bırakarak, yapılan hatalara odaklanma vakti. Çünkü bazı hatalar öylesine bâriz ki izlerken farketmemiş olmanıza çok şaşıracaksınız. Gelin hem bu mantık hatalarına hem de neden hata olarak değerlendirildiklerine yakından bakalım.

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerinde bulunan akıl almaz mantık hataları

Hüküm Dağı’nın girişinde inler cinler top oynuyor:

yüzüklerin efendisi

Sauron, Tek Yüzük’ün ancak ve ancak Hüküm Dağı alevlerinde yok edilebileceğini en iyi bilen karakter. Buna rağmen Hüküm Dağı’nın girişini savunmasız bırakarak savaşta yapabileceği belki de en kötü hamleyi yapıyor. Bazı hayranlar, bu durumu Sam ve Frodo’nun buraya kadar gelebileceğine Sauron tarafından ihtimal verilmemesine bağlıyor.

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği filminin başında Galadriel’in yaptığı konuşma:

hobbit

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği filminin başlangıcında Galadriel bir konuşma yaparak, hayatta olan hiç kimsenin Tek Yüzük’ün gücüne tanık olmadığını söylüyor. Ancak Galadriel’in kendisi ve Elrond gibi bazı karakterler, Tek Yüzük kaybolmadan önce hayattalardı. İkinci Çağ sırasında Sauron’u mağlubiyete götüren olaylar yaşanırken, yüzüğün gücüne kendi gözleriyle tanık oldular.

Elfler korkak bir ırk gibi gösteriliyor:

yüzüklerin efendisi

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği filminin başlarında, Elflerin ne kadar güçlü, gururlu, asil ve entellektüel açıdan gelişmiş bir ırk olduğu gösteriliyor. Filmde verilen bilgilere göre, Sauron’u alt etmek için binlerce yıl öncesinde insanlarla ittifak kuruyorlar. Filmin ilerleyen zamanlarında ise Elflerin yaşadıkları dünyayı birçok kez kaderine terk ettiği görülüyor.

Silmarillion kitabını okuyanlar, Elflerin yavaş yavaş dünyadan koparak kendi kabuklarına çekiliş hikayelerini yakından biliyorlar. Ancak bu konu hakkındaki detaylar filmde verilmediği için izleyenlerin kafasında oluşan fikir Elflerin ne kadar korkak bir ırk olduğu yönünde oluyor.

Elrond yüzüğün nasıl yok edileceğini nereden biliyor?

hobbit serisi

Tek Yüzük’ün Hüküm Dağı’nın alevlerinde yok edilebileceği bilgisi, Elrond Rivendell’de yapılan konseyde bunu herkese söyleyene kadar neredeyse kimse tarafından bilinmiyordu. Kitaplarda, bu bilgiye ulaşan ilk ırkın Elfler olduğu bilgisi veriliyor fakat bilgiye nereden ulaştıkları açıklanmıyor.

Eğer bilginin Gandalf ya da Saruman tarafından verildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü filmde geçmişin gösterildiği bir sahnede, Tek Yüzük’ü atmaktan vazgeçen Isildur’un Elrond tarafından uyarıldığı görülüyor. Bu olay İkinci Çağ’da, yani Gandalf ya da Saruman’ın Orta Dünya’ya gelişinden çok daha önce gerçekleşiyor.

Nazgûl, yüzüğü almaktan çok kolay vazgeçiyor:

yüzüklerin efendisi

Osgiliath’ta geçen bir sahnede, Fellbeast’ine binmiş bir Nazgûl az kalsın Frodo’yu yakalama noktasına geliyor. Nazgûl, Frodo’ya yaklaşacakken Sam araya giriyor ve Faramir bir alevli ok fırlatıyor. Nazgûl ise Tek Yüzük’ü almaktan vazgeçip kaçmaya başlıyor.

Yaratılış sebebi Tek Yüzük’ü ele geçirmek olan bir varlığın, böylesine kolay bir şekilde amacından uzaklaştırılabilmesi pek mantıklı değil. Kimi teoriler, kaçmak isteyenin Nazgûl olmadığını, Fellbeast’in korktuğu için kaçmak istediğini söylese de olayı mantık çerçevesine oturmak pek mümkün değil.

Kartallar Thorin ve yoldaşlarını neden sadece Carrock’a kadar götürdü?

yüzüklerin efendisi

Kartallar ile ilgili üretilen teoriler Yüzüklerin Efendisi serisinin kanayan yarası. Ancak bekleyin, şimdi söyleyeceğimiz şey diğer teoriler gibi abartı seviyesinde değil. Hobbit: Beklenmedik Yolculuk filminde, Kartallar’ın Thorin ve yoldaşlarını nasıl kurtardığını hatırlıyor musunuz? Onları kıyametin eşiğinden alıp Carrock’a kadar taşımışlardı.

Akıllara gelen soru ise, neden Carrock’a kadar götürüp bu işin devamını getirmedikleri. Tolkien’in kitaplarda verdiği bilgiye göre, Kartallar insanoğlu, Elfler ve Cüceler’in işlerine karışmayacak kadar gururlu hayvanlar. Orada Thorin ve grubuna yardım etme sebepleri de Gandalf’ın büyü yapması. Ancak hazır etkilenmişken, neden Erebor’a kadar götürmediklerini anlamak zor.

Gandalf’ın güçleri çok dengesizlik gösteriyor:

yüzüklerin efendisi

Fantastik öğelerle bezenmiş bir yapımda karakterlerin ani güç değişimleri geçirmesi alışılmış bir durum. Aynı zamanda hikayenin devamlılığını ve gerilimini artırmak için de yapılması gereken bir hamle. Ancak Hobbit üçlemesinde yaşanan dalgalanmalar incelendiği zaman, Gandalf’ın gücünde yaşanan artış ve düşüşler inanılmaz seviyede.

Bilbo’nun yaşlanmış olduğu gerçeği:

hobbit

Yüzüklerin Efendisi 1: Yüzük Kardeşliği filminde Hobbit Köyü Shire’da yaşayan Bilbo ile ilk kez tanıştığımız zaman, yüzüğün 60 senedir onda olduğunu öğrenmiştik. Bunun sonucunda ise 60 yıldır bir gün bile yaşlanmadığı söylenmişti.

Hobbit filmlerine baktığımız zaman ise verilen bilginin hiçe sayıldığını söyleyebiliriz. Elbette Hobbit filmlerinin çekilebilmesi adına Bilbo’yu oynayacak daha genç bir aktör bulunması gerekiyordu. Ancak bu dikkatli insanların gözünden kaçmayan bir ikilem.

Troller Thorin ve yoldaşlarının midillilerini çalıyor:

hobbit

Troller yer aldıkları neredeyse bütün yapımlarda zekası düşük, dev ve yavaş yaratıklar olarak gösterilir. Zaten Hobbit serisinde de bunun aksini gösteren bir unsur yoktu. Tek bir bölüm hariç. 

Hatırlıyorsanız, Thorin ve yoldaşlarının midillileri bir gece troller tarafından çalınıyordu. Fark edilmesi böylesine kolay yaratıkların cücelere hissettirmeden böyle bir şeyi nasıl yaptıklarını anlamak zor.

Elflerin alkolle arası bir öyle, bir böyle:

hobbit

Yüzüklerin Efendisi 2: Kral’ın Dönüşü filminin uzun sürümünde Legolas ve Gimli arasında yapılan bir içme yarışı gösteriliyor. Yarış sırasında Elflerin sarhoş olamadığı bilgisi veriliyor. Hobbit: Smaug’un Viranesi isimli filmde ise sarhoş olup bayılan bazı Elfler mevcut.

Saruman, Sauron’un peşinden tek başına gidiyor:

hobbit

Hobbit: Beş Ordunun Savaşı filminde çok net bir şekilde Sauron’un karşısında durabilecek güce sahip olan tek karakterin Galadriel olduğu söyleniyor. Hatta o bile ancak bütün gücünü topladığı takdirde Sauron’u alt edebilecekti.

Tüm bunlar bilinmesine rağmen, Sauron’dan korkan Saruman neden tek başına gidip de Sauron’a kafa tutar? Hayranların bir kısmı bu soruya Saruman’ın başından beri Sauron için çalıştığı cevabını veriyorlar. Ancak Saruman’ın aklından geçen şeyleri bilmediğimiz için bunun da bir mantık hatası olduğunu söyleyebiliriz.

Nazgûlların ölüp ölmediği bir muamma:

yüzüklerin efendisi

Hem kitapların hem de filmlerin ortak bir paydada buluştukları nadir olgulardan biri, Nazgûlların bir zamanlar insan olması. Zamanla da filmlerde gördüğümüz hayâletimsi formlarına bürünüyorlar. En önemlisi de bu değişimi ölmeden yaşıyor olmaları.

Hobbit üçlemesi yapıldıktan sonra ise ortak paydada buluşma olayı rafa kalktı. İzleyenler, Nazgûllar’ın aslında fiziksel bir ölüm geçirdiği, cansız bedenlerinin ise efsunlu mezarlarda olduğu bilgisiyle karşılaştılar.

Cüceler Smaug’u erimiş altınla alt etmeye çalışıyor:

yüzüklerin efendisi

Ejderha denince akla gelen yaratıklar, ağızlarından ateş püskürten, uçan ve oldukça güçlü canlılar oluyor. Durum böyle olunca da ejderhaların inanılmaz yüksek ısılara karşı bile dayanıklı olduklarını düşünmek pek zor olmasa gerek. Ancak Thorin ve yoldaşları her şeye rağmen erimiş altın kullanarak şanslarını denediler.

Orklar, Thorin ve yoldaşlarına olması gerekenden çabuk yetişiyor:

yüzüklerin efendisi

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk filminin sonunda, cüceler Ork komutanı Azog’un elinden Kartallar sayesinde kurtulmuşlardı. Azog ve askerleri her ne kadar aşağı yukarı bir at hızında koşabilen Warg’lara biniyor olsalar da Kartallar’ın hızına yetişecek hızlara yetişmiş olmaları akla yatmıyor.

Gandalf Sauron’un tuzağına göz göre göre gidiyor:

yüzüklerin efendisi

Gandalf belki de Orta Dünya’da yaşayan en zeki karakterlerden bir tanesi. Böyle bir karakterin de bâriz bir şekilde Sauron tarafından hazırlanmış bir tuzağa balıklama atlaması hiç mantıklı değil. Radagast’ı bekleyerek güçlerini birleştirmek varken belaya tek başına gitmeye karar vermesi çok şaşırtıcı bir hamle.

Gandalf’ın verdiği kararın yanlış olmasının ardında yatan birçok sebep var. Birincisi, Gandalf Sauron’a karşı verilen savaşta büyük bir rol oynadığını biliyor. Yani dikkatsizce hareket etmemesi gerektiğinin farkında. İkincisi, yanında Elflerin üç yüzüğünden biri olan Narya’yı taşıyor. Böylesine güçlü bir eşyanın Sauron’un eline geçmemesi için her şeyi yapması gerekirken, yüzüğü kendi elleriyle Sauron’a götürmesi Gandalf’tan beklenmeyecek bir hamle.

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serileri içerisinde barındırdığı tüm mantık hatalarına rağmen sevilmeyi hak eden seriler. Bir film yaparken, filmin içindeki heyecanı koruyabilmek adına bazı mantık hatalarına göz yummak işin hamurunda var. Ancak bu durum, hataların fark edilmesine de engel olamıyor. Eğer sizin fark ettiğiniz ve listede olmayan mantık hataları varsa bunları yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.