Sıradaki içerik:

Gaziantep LoL Solo Q Turnuvası Başvuruları Başladı

e
sv

Bugün Üzücü Bir Olayda Karşımıza Çıkan Kalp Sorunları, Neden Sporcular Arasında Bu Kadar Yaygın?

avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bugün Üzücü Bir Olayda Karşımıza Çıkan Kalp Sorunları, Neden Sporcular Arasında Bu Kadar Yaygın?

Bugün Üzücü Bir Olayda Karşımıza Çıkan Kalp Sorunları, Neden Sporcular Arasında Bu Kadar Yaygın?

Duymuş olabileceğiniz üzere bugün Danimarka ve Finlandiya arasında oynanan maçta, Danimarka’nın yıldız ismi Christian Eriksen fenalaşarak yere yığıldı. Daha sonra kalbi durduğu öğrenilen ve hastaneye kaldırılan futbolcunun durumu şu anda stabil. Peki bu üzücü sorun neden futbolcular ve diğer birçok daldan profesyonel sporcular arasında bu kadar yaygın?

Yüksek performans gerektiren spor dallarından ünlü bir ismin kalp krizi geçirmediği bir yıl geçmiyor. Bu durumun sıklığı bazen birkaç ayda, hatta birkaç haftada bir olarak da değişiklik gösterebiliyor. Peki koşucular, basketbolcular, futbolcular ve başka dallardan profesyonel sporcular neden bu kadar sıkça kalp sorunu yaşıyor?

Kalp sorunları neden sporcular arasında yaygın?

spor kalp krizi

Her yıl onlarca, belki yüzlerce sporcunun karşılaştığı kalp krizi, maalesef kimi zaman ölüme de yol açabiliyor. Başa gelmeden anlaşılması için çok net belirtiler vermeyen bu sorun, basitçe şu şekilde açıklanıyor: Yoğun aktivite nedeniyle kalp, gerekli kanı vücuda sağlamak için normalden çok daha tempolu bir şekilde çalışıyor. Kaslara kan göndermek için harıl harıl çalışan kalp, bu şekilde kendi kaslarını da büyütüyor. Bu durum spor yaparak kaslarımızı büyütmemizle benzer şekilde işliyor, yani kalbin birden büyümesi mümkün değil. Büyüyen kalbin kana olan ihtiyacı da artıyor. Tıpta hipertrofi adı verilen bu organ büyümesi devam ettikçe kalbin dışarı kan pompaladığı yollar, gelişen kaslar tarafından kapatılıyor

Ani ölümlerin nedeni ne?

futbol kalp krizi

Peki bazı sporcular neden tedavi şansı bile bulamadan, aniden spor alanında ölüyor? Çünkü bu ölümlerin büyük kısmı kalp krizinden kaynaklanmıyor. Kalp krizi, yetmeyen oksijen alımından dolayı bazı kalp kaslarının çalışmayı durdurmasından dolayı meydana geliyor. Hayatını kaybeden sporcuların çoğu ise ani kalp durması ya da ani kardiyak ölüm nedeniyle bir anda bilinç kaybı yaşıyor ve yere düşüyor. Bu tip durumlarda, bugün Eriksen’a yapıldığı gibi erken müdahalede bulunmak gerekiyor.

sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur

  • Site İçi Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.