Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
CoD: Black Ops Cold War Rekor Denemesi Oyun Hatasına Takıldı
Salgının da etkisiyle internetin iletişimin temel direği olduğu bir kez daha kanıtlandı. Ancak yeryüzündeki türlü eşitsizlikler, internete erişim ve genel anlamda internet kullanma tecrübesi konularında da kendini gösteriyor. 2020’de dünyada dijital yaşam kalitesinin ne durumda olduğunu inceleyen araştırmanın sonuçları yakın zamanda yayımlandı.
Dijital Yaşam Kalitesi rapruna göre; internet fiyatlarının uygunluğu, internet kalitesi, elektronik altyapı, elektronik güvenlik, elektronik hükûmet kriterleri dijital yaşam kalitemizi derinden etkiliyor.
Araştırılan 85 ülkeden yüzde 75’inin internet kullanabilmek için küresel ortalamaya kıyasla daha fazla çalışması gerekiyor. Küresel ortalamada, insanların en ucuz genişbant internet paketini ödemek için bile ayda 3 saat 48 dakika çalışması gerekiyor. Küresel ölçekte, mobil internet genişbant internete kıyasla 23 kat daha ucuz. Araştırmaya dahil edilen 85 ülke içinde Türkiye, dijital yaşam kalitesi açısından 44. sırada yer alıyor. Avrupa Birliği ülkeleri, kişisel verileri koruma konusunda en başarılı ülkeler konumunda.
Rapora göre dünyanın en yavaş interneti Afrika kıtasında bulunuyor ve Afrika ülkeleri; aynı zamanda internete en çok para harcayan ülkelerin başında geliyor.
Türkiye: 1 saat 55 dakika Norveç: 1 saat 54 dakika Çin: 40 dakika ABD: 52 dakika çalışıyor
Nijerya’da yaşayanların Wi-Fi bağlantısına sahip bir aylık ev interneti hizmetine ulaşmaları için alabilmek için tam 34 saat çalışması gerekiyor; Kanada’da yaşayanlar aynı şey için sadece 7 dakika demek.
İsrail’de 17 saniye Azerbaycan’da 19 saniye Polonya’da 24 saniye Türkiye’de 9 dakika Yunanistan’da 43 dakika Panama’da 44 dakika
Haberin başında da belirttiğimiz gibi mobil internet genişbant internete göre 23 kat daha ucuz. En ucuz 1 GB mobil interneti satın alabilmek için çalışılması gereken ortalama süre 10 dakika. Ancak bu süre ülkeden ülkeye değişiyor. Türkiye’de 1 GB mobil internet erişimi için ortalama 9 dakika çalışmak gerekiyor.
Araştırma gösteriyor ki internetin makul fiyatlı olmasıyla ülkenin gayrisafi milli hasılası arasında bir ilişki yok. Mesela gayrisafi milli hasıla sıralamasında aşağı sıralarda olan İran, küresel çapta uygun fiyatlı internet kullanan ülkeler arasında beşinci sırada. Yine kişi başına düşen GSMH’nin nispeten yüksek olduğu Orta Doğu ülkelerinden Kuveyt, Suudi Arabistan ve Bahreyn internet kalitesi ve elektronik güvenliğin düşük olması sebebiyle vatandaşlarına kaliteli bir dijital yaşam sağlayamıyor.
İnternetin makul fiyatlı olması, internete erişilebilirlik konusunda kilit rol oynuyor. Ancak bu ikisi doğru orantılı olmak zorunda değil. Mesela Doğu ve Güney Avrupa’daki ülkelerde internet o kadar da ucuz değil ama oralardaki vatandaşların dijital yaşam kalitesi ortalamanın bir tık üstünde.
Danimarka İsveç Kanada Fransa Norveç Hollanda Birleşik Krallık İsrail Japonya Polonya
Tabloya dair en dikkat çeken detay, İskandinav ülkelerinin dijital yaşam kalitesi konusunda üst sıralarda olması. Dijital yaşam kalitesinin en yüksek olduğu 10 ülkeden 7’si Avrupa’da yer alıyor. Türkiye ise 85 ülkenin dahil olduğu araştırmada 44. sırada yer alıyor.
İsrail Kanada Azerbaycan Polonya İran Fransa Danimarka İsveç Hindistan Bulgaristan
Nijerya Honduras Kolombiya Panama Meksika Peru Filipinler Guatemala Kosta Rika Arnavutluk
Singapur İsveç Hollanda Norveç Danimarka İsviçre Kanada Belçika Avustralya Estonya
Sri Lanka Filipinler Cezayir Peru Nijerya Nepal Bangladeş Hindistan Pakistan Endonezya
Geçtiğimiz Mart ayında milyonlarca insan aniden günde en az bir tane video konferansa katılmaya başladı. Haliyle internet kalitesi etkilendi. Karantinanın ilk ayında, araştırmaya dahil edilen 85 ülkeden 49’unda mobil internet hızı, 44 ülkede genişbant bağlantı hızı kötüleşti.
sizlere sonteknolojiler.com farkıyla sunulmuştur
Yorum Yaz